Helden en schurken 5: Meer dan WO2

Serie bijeenkomsten in Verzetsmuseum Amsterdam

Wo 15 Januari, 15.30 uur: Na de bevrijding
Eind januari 2014 start de NTR-televisie een nieuwe geschiedenisserie Na de bevrijding. Over de vijf jaren na de Tweede Wereldoorlog. Ook de jaren waarin zij die ‘fout’ waren in de oorlog werden opgepakt, vastgezet en berecht. Onder leiding van Paul Ruigrok, regisseur NTR-televisie, spreken een deskundige en betrokkenen over die periode van berechting. Dr. Ismee Tames (NIOD) doet onderzoek naar de gevolgen van collaboratie in Nederland. Zij schreef over kinderen van NSB’ers en recent over de terugkeer in de naoorlogse samenleving van hen die ‘fout’ waren.
Dr. Henk Dupuis was officier van justitie bij de bijzondere rechtspleging en herinnert zich de honderden dossiers die hij toen heeft behandeld. Dick Woudenberg (acteur, 1929) groeide op in een NSB-gezin.

Wo 19 februari, 15.30 uur: de “Velser affaire”
De  bezetter was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Velsen en Kennemerland ongekend succesvol. De Duitsers arresteerden en vermoordden een aantal veelal communistische verzetsleden. Na de oorlog deden vele geruchten de ronde over deze inmiddels zogeheten ‘Velser Affaire’. Was het een spel van verraad, contraverraad en corruptie? Decennia lang zijn de gemoederen hier al over verhit.  Daarom heeft de ‘Stichting Onderzoek Velser Affaire’ dr. Bas von Benda-Beckmann opdracht gegeven uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Het onderzoek heeft geresulteerd in het boek De Velser Affaire. Een omstreden oorlogsgeschiedenis. David Barnouw bespreekt met Von Benda-Beckmann alle ins en outs van deze affaire.

Wo 19 maart, 15.30 uur: 1914-1945 De Europese Burgeroorlog?
Veel historici zien de jaren 1914-1945 als een periode van aaneengesloten oorlog, met tussen 1919 en 1939 een wapenstilstand. Naar aanleiding hiervan praat Frans Smits met Willem Melching over Hitlers streven naar een raciale herordening van Europa, wraak voor het verlies van WOI en zijn greep naar de wereldheerschappij. Tweede gast Herman Amersfoort buigt zich over de neutraliteit van Nederland in WOI en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse houding tijdens WOII.

Woensdag 16 april: De biografie van Loe de Jong (gewijzigd programma)
Bas Kromhout, historicus en oud-medewerker van het Historisch Nieuwsblad, praat op woensdag 16 april aanstaande in de bijeenkomstenserie Helden en Schurken over Loe de Jong met biograaf Boudewijn Smits en met Ad van Liempt die intensief met De Jong samenwerkte aan de tweede reeks van "De Bezetting". Eric Somers, die als medewerker van het NIOD, De Jong nog als directeur heeft meegemaakt, verzorgt het welkom van de bijeenkomst.

Aanleiding is de 100ste geboortedag van Loe de Jong en het verschijnen van zijn lang verwachte biografie, geschreven door Boudewijn Smits, op 24 april aanstaande. Loe de Jong was decennia directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Met zijn omvangrijke reeks publicaties en talloze televisieoptredens heeft hij langdurig de discussies over de Tweede Wereldoorlog in Nederland beheerst.

Wo 21 mei, 15.30 uur: ‘Spreken over fout’
Het NIOD-onderzoeksprogramma ‘Erfenissen van collaboratie’ levert verrassende nieuwe inzichten op over de positie van voormalig ‘fout’ Nederland en België in de naoorlogse samenleving .
Clairy Polak spreekt met NIOD-onderzoeker en auteur Bram Enning over het onderzoeksprogramma ‘Erfenissen van collaboratie’. Dit is de eerste bijeenkomst waar zijn boek "Spreken over fout. Hoe kinderen van collaborateurs het zwijgen verbraken, 1975 – 2000" centraal staat. Naast Bram Enning is te gast Cuny Holthuis-Buve, voorzitter stichting werkgroep Herkenning. Stichting Werkgroep Herkenning is een vrijwilligersorganisatie die in 1981 is opgericht. Zij geeft hulp aan en staat kinderen, kleinkinderen en familieleden bij van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden, dan wel de bezetter waren (kinderen van Duitse militairen).

Locatie en tijd
Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 (t/o Artis) en duren van 15.30-17.00 uur.

Entree
Kaarten kosten € 12,50 euro per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout inclusief museumentree en gratis drankje na afloop. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van Verzetsmuseum Amsterdam en NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Reserveren is aanbevolen. Bel  020 620 25 35 of stuur een mail naar:

Op de hoogte blijven?
Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR)  en Historisch Nieuwsblad. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u als belangstellende aan via  .

< naar overzicht