Holocaust Memorial Day - Gedichten

Op 27 januari werd vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. De Nazi’s vermoorden daar meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti. In 2005 is 27 januari door de VN uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day, een dag om alle slachtoffers van de Holocaust en andere genociden te herdenken. Holocaust Memorial Day 2016 staat in het teken van Verzet. Het gedicht ‘Verzet’ van Remco Campert laat zien dat verzet vele verschillende vormen kent, maar begint met kleine daden, onder andere zoals het schrijven van een gedicht.

In de periode rondom de Holocaust Memorial Day - van maandag 15 januari tot en met vrijdag 29 januari - krijgen de leerlingen die het museum bezoeken allemaal een ansichtkaart met het gedicht van Remco Campert. Voor individuele bezoekers is de kaart ook gratis beschikbaar.
Op de ansichtkaart wordt verwezen naar de website van het museum waar iedereen een eigen gedicht kan plaatsen: verzetsmuseum.org/gedicht

In de week van 1 februari 2016 worden uit de inzendingen de winnaars bekend gemaakt van 3 x 2 vrijkaartjes voor de film Elser én de winnaar van het gelijknamige boek.

ELSER - film en boek
Film en boek vertellen het verhaal van George Elser, een Duitse timmerman die in zijn eentje een aanslag op Hitler voorbereidde en op een haar na wist te voorkomen dat de Tweede Wereldoorlog begon! Met slechts dertien minuten meer had meubelmaker Georg Elser eigenhandig de wereldgeschiedenis veranderd en miljoenen levens kunnen redden. Met die dertien minuten meer zou de door hem gemaakte bom Adolf Hitler en zijn handlangers hebben gestopt. Maar op 8 november 1939 verliet Hitler de plek van de geplande aanslag eerder dan verwacht, waardoor het plan van Elser catastrofaal mislukte. Wie was deze man die het gevaar van Hitler eerder zag dan vele anderen en actie ondernam juist toen iedereen gedwee orders volgde of zweeg? Wat zag hij dat anderen in zijn omgeving niet zagen of wilden zien? En wat bewoog hem om zelfs in gevangenschap van de Duitsers te blijven strijden in de hoop een wereldoorlog te voorkomen.

Elser is een film van Oliver Hirschbiegel, regisseur van Der Untergang.
De film gaat donderdag 14 januari in première.

Meer informatie over de Holocaust Memorial Day zie >

• campert gedicht ansicht 600