Helden & Schurken 2018

Vijfdelige serie lezingen
Jaarlijks vindt in het Verzetsmuseum de vijfdelige lezingenserie ‘Helden & Schurken’ plaats. Elke maand één lezing, met elk een eigen onderwerp maar altijd over een thema dat te maken heeft met de bezetting. Dit jaar sluiten we aan bij het thema Jaar van Verzet
Alle lezingen vinden plaats op donderdagen van 15.30 tot 17.00 uur.

Helden & Schurken is een gezamenlijk initiatief van Verzetsmuseum, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en Historisch Nieuwsblad

18 januari, 15.30 uur tot 17.00 uur
God en het verzet
Een deel van de kerken keek lijdzaam de andere kant op, maar er was ook verzet vanuit christelijke hoek. Historicus Wim Berkelaar gaat hierover in gesprek met Jan Bank, schrijver van het boek God in de oorlog, en met Bettine Siertsema (VU), die publiceerde over het godsbeeld van politieke gevangenen.

15 februari, 15.30 uur tot 17.00 uur
Gebruik en misbruik van verzet
Jos Palm spreekt met oorlogshistoricus Bas Kromhout en met schrijver Jan Brokken, auteur van de bestseller De Vergelding, over de kijk op het verzet. Het verzet had vlak na de oorlog een onaantastbare heldenstatus, totdat het uit gewone mensen bleek te hebben bestaan.

15 maart, 15.30 uur tot 17.00 uur
Homoseksuelen in verzet
Bij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister in maart 1943 waren veel homoseksuelen betrokken. Ze kregen weinig aandacht in de geschiedschrijving en de naoorlogse pers. Oud NIOD-directeur Marjan Schwegman spreekt met documentairemaakster en biografe Toni Boumans en met homo-historicus Theo van der Meer.

19 april, 15.30 uur tot 17.00 uur
April/mei-stakingen
De April/mei-stakingen van 1943 worden gezien als het keerpunt voor het verzet. Onbekend is dat veel lichamen van gefusilleerde stakers nooit zijn terug gevonden. Erik Somers gaat hierover in gesprek met Ad van Liempt en enkele nabestaanden.

17 mei, 15.30 uur tot 17.00 uur
Studentenverzet
Studenten weigerden massaal de loyaliteitsverklaring te tekenen; het hoger onderwijs kwam tot stilstand en veel studenten wijdden zich fulltime aan het verzet. Verzetsmuseum-directeur Liesbeth van der Horst spreekt onder meer met historicus Jeroen Kemperman, die een boek over dit onderwerp schrijft.

LOCATIE
Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61

AANVANG
15.30 uur (inloop  vanaf 15.00 uur)

PRIJS
Per lezing: € 14,-
Passe-partout: € 60,-
Vrienden van het Verzetsmuseum en NIOD en lezers Historisch Nieuwsblad: € 10,- per lezing.
Gratis op vertoon van een studentenkaart

TICKETS
Bestel uw ticket eenvoudig hier online >>
Kaarten zijn ook te koop aan de kassa van het museum tijdens onze openingstijden >>