Voordracht Dansen met de Vijand

Dansen met de vijand
Voordracht door Paul Glaser

Tijdens een bezoek aan Auschwitz ziet Paul Glaser een koffer uit Nederland met zijn achternaam. Dit is voor hem het moment om op zoek te gaan naar het geheim van zijn familie en naar het verzwegen lot van tante Roosje.

De Joodse Roosje is een vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Haar leven wordt gekenmerkt door haar grote passie voor dansen. Als de oorlog uitbreekt weet Roosje ondanks anti-Joodse maatregelen haar leven en haar dansschool lang overeind te houden. Uiteindelijk belandt ook zij in de kampen Vught, Westerbork en Auschwitz.
In Auschwitz geeft ze SS'ers dansles en leert hen bijbehorende etiquette. Roosje leeft met haar hart en vecht met haar verstand. Het is een leven van volharding, liefde en verraad. Het indringende verhaal laat zien dat een scherp onderscheid tussen goed en fout niet bestaat in de dagelijkse werkelijkheid van de oorlog.

Deze presentatie met foto’s, filmclips en brieffragmenten, is gebaseerd op het boek Dansen met de vijand. Schrijver Paul Glaser brengt het schokkende, ontroerende en meeslepende verhaal van zijn tante tot leven. Maar ook die van zijn eigen zoektocht.
In het museum is de tentoonstelling over het bijzondere leven van Roosje Glaser te zien.

Verzetsmuseum Amsterdam
Plantage Kerklaan 61 1018 CX Amsterdam
tel 020-620 25 35

Zondag 4 februari  2018
12.30 uur tot 14.00 uur

Als entree voor de voordracht geldt het toegangsbewijs voor het museum.

< naar overzicht