Verzetsmuseum Junior meest innovatieve uitje

Verzetsmuseum Junior in Amsterdam is vandaag door de ANWB uitgeroepen tot ‘Meest innovatieve uitje 2014’.  Verzetsmuseum Junior is een speciaal voor kinderen vanaf 9 jaar gebouwde permanente uitbreiding van Verzetsmuseum Amsterdam over het leven van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Directeur Liesbeth van der Horst: “Verzetsmuseum Junior slaat enorm goed aan bij de kinderen en we zijn heel blij met deze erkenning. Het is toch opmerkelijk dat een museumopstelling over zo’n serieus onderwerp hiermee wordt onderscheiden”.

21 inzendingen
Naast Verzetsmuseum Junior waren ook het Landgoed van Sinterklaas in Duinrell, Wassenaar en de Toeristische Pendelboot Gelderland genomineerd. De ANWB ontving in totaal 21 inzendingen die voldeden aan de criteria: bijzonder in de markt, nodigt uit tot samen, écht beleven, levert een positieve bijdrage aan de samenleving en is vernieuwend op een duurzame manier.
Alle inzendingen zijn terug te vinden op http://www.anwb.nl/landvananwb/innovatief-2014 Een jury maakte 14 april 2014 de winnaar bekend.

In Verzetsmuseum Junior volgen kinderen de waargebeurde belevenissen van vier kinderen in oorlogstijd: Eva, Jan, Nelly en Henk. Eva, Jan, Nelly en Henk – nu allemaal 80 jaar of ouder - waren tijdens de oorlog 9 tot 14 jaar; dezelfde  leeftijd als de kinderen waarvoor Verzetsmuseum Junior is bedoeld. Eva is joods, Jan is zoon van verzetsouders, Nelly komt uit een NSB-gezin en Henk krijgt te maken met de dagelijkse gevolgen van de oorlog. Zij vertellen, ieder in hun eigen nagebouwde woonhuis, aan de hand van objecten en in animaties en verstopte geluidsfragmenten hoe hun leven er uitzag en welke problemen en dilemma’s er door onvrijheid, vervolging en schaarste op hen afkwamen.

Interactief
Heel populair is ook het thema over kinderen in Nederlands-Indië en de rest van de wereld, dat is verwerkt in een spannende game in de cockpit van een Lancaster bommenwerper waarin de bezoekers over de wereld kunnen vliegen. Ook de epiloog wordt goed gewaardeerd. Bezoekers kunnen hier reageren op uitspraken die Eva, Jan, Nelly en Henk nu doen over thema’s als vrijheid, vooroordelen, democratie en mensenrechten.

Zie de beoordeling uit het rapport van de jury

Vorig jaar won MuZIEum uit Nijmegen de prijs voor ‘Meest innovatieve uitje 2013’.

Zie ook: www.anwb.nl/vrije-tijd/nieuws en het persbericht.

< naar overzicht