Museumprijs 2016: Verzetsmuseum tweede

Amsterdam, 3 mei 2016 – Nationaal Monument Kamp Vught is de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 en ontvangt een bedrag van € 100.000. Het museum liet met 37,1% van de stemmen de andere genomineerden, Verzetsmuseum Amsterdam (33%) en Nationaal Militair Museum in Soest (29,9%), achter zich.

Lees verder >

Lezing Verraad, vrouwen en verzet

    • boek verraad 100

Lezing van Ismee Tames, Directeur Onderzoek NIOD, Instituut voor Oorlog, Holocaust en Genocide Studies bij de boekpresentatie van "Verraad. De driehoek van een verzetsechtpaar en een SD-agent".

Lees verder >

Verzetsmuseum genomineerd voor Museumprijs 2016

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend
Oorlog, verzet en herinnering thema ‘Museum van het jaar’

Amsterdam, 29 maart 2016 – Nationaal Militair Museum in Soest, Nationaal Monument Kamp Vught en Verzetsmuseum Amsterdam zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2016, een publieksprijs die dit jaar gaat naar een oorlogs-, verzetsmuseum of herinneringscentrum. Het winnende museum krijgt 100.000 euro. Vanaf dinsdag 29 maart kan het publiek stemmen op het ‘Museum van het jaar’ via www.museumprijs.nl.

Lees verder >

Stadsarchief zoekt beelden en verhalen van Februaristakers

75 jaar geleden brak een grote staking uit in Amsterdam na de eerste razzia’s waarbij honderden Joodse burgers werden opgepakt door de Duitse bezetter. Op 25 februari 1941 hielden de trams stil en staakten tienduizenden arbeiders en ambtenaren. De namen van de stakende ambtenaren zijn bekend uit documenten in de archieven, maar naar portretten van de stakers is niet eerder gezocht. Het Stadsarchief heeft nu van 36 stakers pasfoto’s kunnen achterhalen. Graag wil het Stadsarchief foto’s en persoonlijke verhalen van de andere stakers in zijn collectie opnemen.

Lees verder >