Dirk Albert Elisa de Loos

Leiden In concentratiekampen droegen politieke gevangenen dit merkteken op hun kleding. Nederlandse gevangenen met een rode driehoek waren vooral verzetsmensen. 103129

• Geboren
  • 13-02-1917
  • Madioen (Nederlands-Indië)
  • Aankomst
  • 06-09-1944
  • Dachau
  • Bevrijd
  • 29-04-1945
  • Dachau

Biografie

Zijn roepnaam was ‘Bekkie’. Bekkie werd in Madioen (Java) geboren. Ging Nederlands Indische Recht in Leiden studeren. Bij het begin van de oorlog is hij gemobiliseerd bij de bereden artillerie te Breda.

Na de capitulatie neemt hij zijn studie weer op. Al snel beland hij in het verzet. Staat aan de wieg van 'Ik zal handhaven', het eerste illegale blad dat in Leiden werd uitgegeven. Verder hield hij zich bezig met spionage, ontsnappingsroutes vinden, sabotage, onderdak regelen voor onderduikers en verzetslieden, enz.

Verraad ligt hier ook weer op de loer. Hij wordt verraden door Poos en Slagter en in opdracht van Bartels gearresteerd in Rotterdam. Daarna overgebracht naar Binnenhof 7 waar Bartels hem verhoorde.

Van Scheveningen, het Oranjehotel, naar Amersfoort, Vught, Haaren waar het 2e O.D. (Orde Dienst) proces plaats vond. De eis was doodstraf maar hij werd als NN-häftling naar Natweiler “abgetrennt”. Hier werkte hij in het Revier en later in Dachau ook.

Na de bevrijding kwam hij in “de Bus van Dachau”terug. Maakte zijn studie af, trouwde en ging werken bij de BeNeLux in Brussel, later EGKS in Luxemburg, EEG en EG in Brussel.

Hij kreeg 6 kinderen en vele kleinkinderen.

Aanvullingen

.

op
.

Zie voor informatie over de gevangenen ook Arolsen Archives

Uw aanvulling

Email en telefoonnummer zullen niet openbaar worden gemaakt. Als er mensen zijn die met u in contact willen komen naar aanleiding van uw aanvulling dan kan het Verzetsmuseum u daarvan op de hoogte stellen.
U bepaalt zelf of u daarop in wilt gaan.

Het Verzetsmuseum wil benadrukken dat opname in het Digitaal monument geen eerbetoon inhoudt. De doelstelling van het monument is om een zo compleet mogelijke lijst samen te stellen van alle Nederlanders die in Dachau gevangen hebben gezeten.

Verzetsmuseum Amsterdam behoudt zich het recht voor uw aanvulling te redigeren. Een ingekorte versie zal worden toegevoegd aan het monument in de tentoonstelling.