Atlantik-Wall

Vanaf december 1941 wordt op bevel van Hitler de Atlantik-Wall langs de hele westkust van Europa gebouwd. Hij bestaat onder andere uit bunkers, kanonnen, mijnen en prikkeldraad.


(Atlantik-Wall Koudekerke Zeeland.)5.300 kilometer
De linie loopt van boven in Noorwegen tot aan Spanje en is meer dan 5.000 kilometer lang.
De linie moet een aanval vanuit Engeland tegenhouden.

Kust ontruimd
In Nederland worden delen van de kust ontruimd. Daar moet die Atlantik-Wall komen. Een dagje naar het strand is niet meer mogelijk. Het wordt verboden terrein. Meer dan 100.000 inwoners moeten voor de aanleg ervan verhuizen.

Ook de dierentuin bij Den Haag moet dicht vanwege de Atlantik-Wall. In 1943 worden tientallen dieren uit de Haagse dierentuin naar Artis gebracht.

De aanval
Op 6 juni 1944 lukt het de geallieerden na een enorm lange voorbereiding om door de Atlantik-Wall heen te dringen. Ze kiezen hiervoor een plek die de Duitsers totaal niet verwachten: de hoge kliffenkust van Normandië (in het noordwesten van Frankrijk). Zie ook D-Day.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor