Atlantik-Wall

Vanaf december 1941 wordt op bevel van Hitler de Atlantik-Wall langs de hele westkust van Europa gebouwd. Hij bestaat onder andere uit bunkers, kanonnen, mijnen en prikkeldraad.


(Atlantik-Wall Koudekerke Zeeland.)5.300 kilometer
De linie loopt van boven in Noorwegen tot aan Spanje en is meer dan 5.000 kilometer lang.
De linie moet een aanval vanuit Engeland tegenhouden.

Kust ontruimd
In Nederland worden delen van de kust ontruimd. Daar moet die Atlantik-Wall komen. Een dagje naar het strand is niet meer mogelijk. Het wordt verboden terrein. Meer dan 100.000 inwoners moeten voor de aanleg ervan verhuizen.

Ook de dierentuin bij Den Haag moet dicht vanwege de Atlantik-Wall. In 1943 worden tientallen dieren uit de Haagse dierentuin naar Artis gebracht.

De aanval
Op 6 juni 1944 lukt het de geallieerden na een enorm lange voorbereiding om door de Atlantik-Wall heen te dringen. Ze kiezen hiervoor een plek die de Duitsers totaal niet verwachten: de hoge kliffenkust van Normandië (in het noordwesten van Frankrijk). Zie ook D-Day.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor