Ik was erbij

Het verhaal van Gerard Martens over Dolle Dinsdag.

'Op een morgen, het was dinsdag 5 september werd er al vroeg gebeld. Controle? Nee, mijn broer Aad, stond voor de deur en riep: 'Kom op Gerard. Het is zover! Over een paar uur zijn de Canadezen hier'.

Ik reageerde of ik is aan zijn hoofd moest voelen, maar hij was absoluut zeker. 'Ik heb het zelf over de B.B.C. gehoord. Ze zijn al in de buurt van Breda'.

'Nou ik verbeterde en passant het record aankleden en daar gingen we dan de straat op. Het was drukker als anders en toch liepen de mensen een beetje verdwaasd rond. Zou het dan toch waar zijn?

Via het Willebrordusplein kwamen we bij het Bergwegziekenhuis, waar we direct al mee moesten doen met een groep verpleegsters, die voor de deur aan het hossen waren. Er hingen zelfs vlaggen uit. Ik ging meer en meer geloven dat het allemaal geen droom was.

Op een zeker ogenblik kwamen er zelfs karren voorbij met huisraad en vluchtende N.S.B-ers. Onder luid boegeroep gingen ze voorbij.'

Lees meer

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor