Ik was erbij

Het verhaal van Gerard Martens over Dolle Dinsdag.

'Op een morgen, het was dinsdag 5 september werd er al vroeg gebeld. Controle? Nee, mijn broer Aad, stond voor de deur en riep: 'Kom op Gerard. Het is zover! Over een paar uur zijn de Canadezen hier'.

Ik reageerde of ik is aan zijn hoofd moest voelen, maar hij was absoluut zeker. 'Ik heb het zelf over de B.B.C. gehoord. Ze zijn al in de buurt van Breda'.

'Nou ik verbeterde en passant het record aankleden en daar gingen we dan de straat op. Het was drukker als anders en toch liepen de mensen een beetje verdwaasd rond. Zou het dan toch waar zijn?

Via het Willebrordusplein kwamen we bij het Bergwegziekenhuis, waar we direct al mee moesten doen met een groep verpleegsters, die voor de deur aan het hossen waren. Er hingen zelfs vlaggen uit. Ik ging meer en meer geloven dat het allemaal geen droom was.

Op een zeker ogenblik kwamen er zelfs karren voorbij met huisraad en vluchtende N.S.B-ers. Onder luid boegeroep gingen ze voorbij.'

Lees meer

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor