Tragedie van Putten

Totaal onschuldige burgers kunnen het slachtoffer worden van Duitse wraakacties. Zoals in het dorp Putten op de Veluwe. Wat daar gebeurt is wél uitzonderlijk.


­Grote rookwolk boven het plaatsje Putten, op 2 oktober1944 in brand gestoken door de Duitsers als wraak voor de aanslag op een Duitse legerauto.Zwaargewond
Op zaterdag 30 september 1944 pleegt een Puttense verzetsgroep een aanslag op een Duitse legerauto. Twee hoge Duitse officieren raken zwaargewond. De Duitsers zijn woedend. Ze willen wraak nemen en duidelijk maken dat aanslagen op Duitse officieren grote gevolgen hebben.

Omsingeling
De volgende dag omsingelen ze het dorp. De bewoners worden in de kerk bijeengedreven. Op 2 oktober maken de Duitsers de represailles bekend. Alle mannen tussen de 18 en 50 jaar zullen worden weggevoerd. Iedereen moet binnen twee uur het dorp verlaten. De Duitsers branden het dorp plat.

Afloop
De 660 weggevoerde mannen moeten eerst naar het concentratiekamp in Amersfoort. Van daar worden ze gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen in Duitsland. Van de 660 overleven maar 108 Puttenaren het.

Zie voor meer informatie www.oktober44.nl
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor