Tragedie van Putten

Totaal onschuldige burgers kunnen het slachtoffer worden van Duitse wraakacties. Zoals in het dorp Putten op de Veluwe. Wat daar gebeurt is wél uitzonderlijk.


­Grote rookwolk boven het plaatsje Putten, op 2 oktober1944 in brand gestoken door de Duitsers als wraak voor de aanslag op een Duitse legerauto.Zwaargewond
Op zaterdag 30 september 1944 pleegt een Puttense verzetsgroep een aanslag op een Duitse legerauto. Twee hoge Duitse officieren raken zwaargewond. De Duitsers zijn woedend. Ze willen wraak nemen en duidelijk maken dat aanslagen op Duitse officieren grote gevolgen hebben.

Omsingeling
De volgende dag omsingelen ze het dorp. De bewoners worden in de kerk bijeengedreven. Op 2 oktober maken de Duitsers de represailles bekend. Alle mannen tussen de 18 en 50 jaar zullen worden weggevoerd. Iedereen moet binnen twee uur het dorp verlaten. De Duitsers branden het dorp plat.

Afloop
De 660 weggevoerde mannen moeten eerst naar het concentratiekamp in Amersfoort. Van daar worden ze gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen in Duitsland. Van de 660 overleven maar 108 Puttenaren het.

Zie voor meer informatie www.oktober44.nl
 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor