Tragedie van Putten

Totaal onschuldige burgers kunnen het slachtoffer worden van Duitse wraakacties. Zoals in het dorp Putten op de Veluwe. Wat daar gebeurt is wél uitzonderlijk.


­Grote rookwolk boven het plaatsje Putten, op 2 oktober1944 in brand gestoken door de Duitsers als wraak voor de aanslag op een Duitse legerauto.Zwaargewond
Op zaterdag 30 september 1944 pleegt een Puttense verzetsgroep een aanslag op een Duitse legerauto. Twee hoge Duitse officieren raken zwaargewond. De Duitsers zijn woedend. Ze willen wraak nemen en duidelijk maken dat aanslagen op Duitse officieren grote gevolgen hebben.

Omsingeling
De volgende dag omsingelen ze het dorp. De bewoners worden in de kerk bijeengedreven. Op 2 oktober maken de Duitsers de represailles bekend. Alle mannen tussen de 18 en 50 jaar zullen worden weggevoerd. Iedereen moet binnen twee uur het dorp verlaten. De Duitsers branden het dorp plat.

Afloop
De 660 weggevoerde mannen moeten eerst naar het concentratiekamp in Amersfoort. Van daar worden ze gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen in Duitsland. Van de 660 overleven maar 108 Puttenaren het.

Zie voor meer informatie www.oktober44.nl
 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor