Brood jatten bij de beren

Sommige Amsterdammers hebben in de hongerwinter zo'n honger dat ze voedsel voor de dieren van Artis stelen.


Orang Oetangs in Artis.Artis
De dieren in Artis krijgen in de hongerwinter weinig en slecht te eten. Toch zijn er Amsterdammers die hongerig en jaloers kijken naar het voedsel voor de dieren. Jongetjes pikken het brood van de beren. Met lange stokken met een spijker eraan trekken ze het naar zich toe als de verzorgers weg zijn.

 

5 cent voor een rat
In Artis krijgen de leeuwen aan het eind van de oorlog stokvis te eten. De leeuwen vinden dat niet lekker. Maar vaak is er geen vlees meer. Soms hebben ze geluk, bijvoorbeeld als er een zebra sterft. Dan krijgen alle vleeseters een stuk. Omdat er geen zeevis meer gevangen kan worden krijgen de zeeleeuwen zoetwatervis (door de Atlantik-Wall kan niemand meer bij de zee komen).

De zebra's krijgen eikeltjes die de Amsterdamse kinderen verzamelen. Ratten staan veel op het menu. Voor sommige dieren (zoals bepaalde slangen) is dat heel normaal voedsel. Veel roofdieren hebben liever een grote homp vlees. Voor elke rat die een medewerker of bezoeker bij Artis inlevert krijgt hij 5 cent.


Voedselketen
Veel mensen hebben in de hongerwinter geen voer meer voor hun katten. Ze willen hun geliefde huisdier ook niet zelf opeten of laten verhongeren. Soms brengen ze ze naar Artis. De slangen lusten wel een kat. Op een nacht verdwijnt er uit de kinderboerderij een varken! Uit de bloederige sporen blijkt dat het dier is geslacht.


Stroom in de dierentuin
Sommige mensen zoeken in Artis bescherming tegen de kou. Bijvoorbeeld in het verwarmde aquariumgebouw. Om de pomp van het aquarium te laten draaien moet er wel stiekem stroom afgetapt worden van de bovenleiding van de tram.

Op 14 april 1945 is er helemaal geen stroom meer. De laatste resten vlees in de koelcel bederven. Met de allerlaatste noodvoorraad benzine wordt dan de aquariumpomp nog aan de gang gehouden.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor