Noodkachels

Er is een groot gebrek aan brandstof. In november 1944 wordt alle gas en elektriciteit afgesloten. Er worden noodkachels gemaakt.


Brandstof en elektriciteit
Niet alleen honger in de hongerwinter, maar ook kou. Er is een groot gebrek aan brandstof, vooral in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.

In november 1944 wordt alle gas en elektriciteit afgesloten. Mensen gaan alles doen om het warm te krijgen. Ze kappen bomen, slopen leegstaande huizen op zoek naar brandhout. Zelfs de houten blokjes tussen de tramrails worden losgewrikt en mee naar huis genomen! Dit mag natuurlijk allemaal niet. Maar daar heeft men maling aan.


Noodkachels
Om te stoken heb je allesbranders nodig. Als je die niet hebt maak je hem zelf. Zulke noodkachels worden gebruikt voor alles wat brandbaar is. En om op te koken.

Sommige kacheltjes zijn gemaakt van koekblikken en stukken buis. Er worden ook noodkachels verkocht, bijvoorbeeld door De Bijenkorf in Amsterdam.


 

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor