Ondervoeding

Er is grote hongersnood en veel stadskinderen zijn ondervoed.


(Deze foto is heel beroemd geworden. Het jongetje heeft de hongerwinter overleefd!)Ondervoede kinderen
Er wordt van alles geprobeerd om de hongersnood te bestrijden. De gezamenlijke kerken brengen 50.000 ondervoede stadskinderen onder in Noord- en Oost-Nederland.

Calorieën
De voedingswaarde van het dagrantsoen (hoeveelheid voedsel per dag voor één persoon) dat je 'op de bon' kunt kopen daalt steeds verder. In december is het 550 calorieën.

340
In februari 1945 nog maar 340. (Mensen die tegenwoordig af willen vallen eten soms maar 1.000 calorieën. Dat is al heel weinig!)
 

(Een hongerpapkaart die in het Verzetsmuseum is te zien.)Kaarten voor extra voeding
Er zijn kaarten waarmee de meest ondervoede stadsbewoners extra voedsel kunnen krijgen.

  


Tulpenbollen
Tulpenbollen staan op het menu! De tulpenbol is een bloembol maar niet giftig, zoals veel andere bollen. Tulpenbollen zijn niet lekker maar (gelukkig) wel erg voedzaam. Met een beetje creativiteit kun je er aardige gerechten mee maken. Kijk maar onder het kopje 'Tulpenbol en suikerbiet'.


(Poster die van de centrale keukens nog iets lolligs maakt!)Centrale keukens
In deze keukens konden de mensen die er het slechts aan toe waren gratis iets te eten krijgen.

De Duitse propaganda weet nog iets vrolijks te maken van de vreselijke honger!

Bij Digi-expo vind je onder 'posters' ook het onderwerp 'schaarste'.


 
(In een weckfles blijven de tulpenbollen lang goed.)

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor