Ondervoeding

Er is grote hongersnood en veel stadskinderen zijn ondervoed.


(Deze foto is heel beroemd geworden. Het jongetje heeft de hongerwinter overleefd!)Ondervoede kinderen
Er wordt van alles geprobeerd om de hongersnood te bestrijden. De gezamenlijke kerken brengen 50.000 ondervoede stadskinderen onder in Noord- en Oost-Nederland.

Calorieën
De voedingswaarde van het dagrantsoen (hoeveelheid voedsel per dag voor één persoon) dat je 'op de bon' kunt kopen daalt steeds verder. In december is het 550 calorieën.

340
In februari 1945 nog maar 340. (Mensen die tegenwoordig af willen vallen eten soms maar 1.000 calorieën. Dat is al heel weinig!)
 

(Een hongerpapkaart die in het Verzetsmuseum is te zien.)Kaarten voor extra voeding
Er zijn kaarten waarmee de meest ondervoede stadsbewoners extra voedsel kunnen krijgen.

  


Tulpenbollen
Tulpenbollen staan op het menu! De tulpenbol is een bloembol maar niet giftig, zoals veel andere bollen. Tulpenbollen zijn niet lekker maar (gelukkig) wel erg voedzaam. Met een beetje creativiteit kun je er aardige gerechten mee maken. Kijk maar onder het kopje 'Tulpenbol en suikerbiet'.


(Poster die van de centrale keukens nog iets lolligs maakt!)Centrale keukens
In deze keukens konden de mensen die er het slechts aan toe waren gratis iets te eten krijgen.

De Duitse propaganda weet nog iets vrolijks te maken van de vreselijke honger!

Bij Digi-expo vind je onder 'posters' ook het onderwerp 'schaarste'.


 
(In een weckfles blijven de tulpenbollen lang goed.)

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor