Spoorwegstaking

De Nederlandse regering in Londen zegt dat de spoorwegen in Nederland moeten staken. De staking zelf is een succes maar het effect ervan valt tegen.


Wand spoorwegstaking.September 1944
De Nederlandse regering in Londen zegt dat de spoorwegen in Nederland moeten staken. Ze willen voorkomen dat de Duitsers hun soldaten over het spoor vervoeren. De geallieerden gaan namelijk vechten rondom Arnhem. Die belangrijke slag heet 'Operatie Market Garden'. Helaas verliezen ze! Daardoor moet een groot deel van Nederland nog lang wachten tot de bevrijding. Het wordt een zware winter.

Succes?
De spoorwegstaking zelf is wel een succes: 30.000 man spoorwegpersoneel duikt onder. Maar het effect van de staking valt tegen. De Duitsers gebruiken gewoon hun eigen treinen voor het troepenvervoer.


Propaganda
Toch willen ze de staking breken. Met propaganda zeggen ze: Nederlanders, de staking brengt alleen maar ellende over uw eigen volk! Er is geen vervoer van voedsel meer mogelijk. Dit blijkt inderdaad mee te spelen bij de hongerwinter.


Poster waarmee het verzet de mensen aanmoedigt om door te staken. "Niet voor onze voedselvoorziening maar voor mensenroof willen de Nazi's U gebruiken".Het verzet
Het verzet zegt tegen de spoorwegstakers dat ze vol moeten houden. De Duitsers willen de treinen helemaal niet gebruiken om voedsel naar de grote steden te brengen. Ze willen ze alleen voor zichzelf gebruiken!

Hongerwinter
De laatste oorlogswinter is het heel erg koud. De treinen voeren geen voedsel meer aan. En ook geen kolen vanuit Limburg, dat inmiddels bevrijd is.
Toch zetten de stakers door. De stakers en het verzet willen niet toegeven aan de Duitsers. De staking duurt tot de bevrijding op 5 mei 1945. 


'Op Tweede Pinksterdag 1944 zat ik op de locomotief en ik zag die vliegtuigen duiken. Ik ben in de greppel gaan liggen, de kogels vlogen om me heen. Treinen werden toen steeds vaker beschoten, het was echt onveilig op het laatst.
Daarom waren we opgelucht toen de staking begon. En we dachten dat de oorlog nu wel snel voorbij zou zijn, maar dat duurde nog een hele winter. Ik ben ondergedoken in Hakvoort. Ik sliep op een brits met wat stro en ik had een klein kacheltje om te stoken.'

Joop Nekkers, leerling-machinist, Zutphen


 

'Natuurlijk stonden we achter de Spoorwegstaking, maar we vonden wel dat ze te laat staakten. Op 4 en 5 september hebben de Duitsers alle gevangenen uit kamp Vught nog met de trein afgevoerd. Wij dachten: "Verdorie, waarom hebben ze toen niet gestaakt".
Voor het verzet was de staking lastig. We hadden vergaderingen met alle provinciaal leiders in Amsterdam, maar na de Spoorwegstaking konden het noorden en het oosten van het land die niet meer bijwonen. Ik zat in Utrecht en kon wel op de fiets.'

Henk Das, provinciaal leider Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers, Utrecht


Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor