Spoorwegstaking

De Nederlandse regering in Londen zegt dat de spoorwegen in Nederland moeten staken. De staking zelf is een succes maar het effect ervan valt tegen.


Wand spoorwegstaking.September 1944
De Nederlandse regering in Londen zegt dat de spoorwegen in Nederland moeten staken. Ze willen voorkomen dat de Duitsers hun soldaten over het spoor vervoeren. De geallieerden gaan namelijk vechten rondom Arnhem. Die belangrijke slag heet 'Operatie Market Garden'. Helaas verliezen ze! Daardoor moet een groot deel van Nederland nog lang wachten tot de bevrijding. Het wordt een zware winter.

Succes?
De spoorwegstaking zelf is wel een succes: 30.000 man spoorwegpersoneel duikt onder. Maar het effect van de staking valt tegen. De Duitsers gebruiken gewoon hun eigen treinen voor het troepenvervoer.


Propaganda
Toch willen ze de staking breken. Met propaganda zeggen ze: Nederlanders, de staking brengt alleen maar ellende over uw eigen volk! Er is geen vervoer van voedsel meer mogelijk. Dit blijkt inderdaad mee te spelen bij de hongerwinter.


Poster waarmee het verzet de mensen aanmoedigt om door te staken. "Niet voor onze voedselvoorziening maar voor mensenroof willen de Nazi's U gebruiken".Het verzet
Het verzet zegt tegen de spoorwegstakers dat ze vol moeten houden. De Duitsers willen de treinen helemaal niet gebruiken om voedsel naar de grote steden te brengen. Ze willen ze alleen voor zichzelf gebruiken!

Hongerwinter
De laatste oorlogswinter is het heel erg koud. De treinen voeren geen voedsel meer aan. En ook geen kolen vanuit Limburg, dat inmiddels bevrijd is.
Toch zetten de stakers door. De stakers en het verzet willen niet toegeven aan de Duitsers. De staking duurt tot de bevrijding op 5 mei 1945. 


'Op Tweede Pinksterdag 1944 zat ik op de locomotief en ik zag die vliegtuigen duiken. Ik ben in de greppel gaan liggen, de kogels vlogen om me heen. Treinen werden toen steeds vaker beschoten, het was echt onveilig op het laatst.
Daarom waren we opgelucht toen de staking begon. En we dachten dat de oorlog nu wel snel voorbij zou zijn, maar dat duurde nog een hele winter. Ik ben ondergedoken in Hakvoort. Ik sliep op een brits met wat stro en ik had een klein kacheltje om te stoken.'

Joop Nekkers, leerling-machinist, Zutphen


 

'Natuurlijk stonden we achter de Spoorwegstaking, maar we vonden wel dat ze te laat staakten. Op 4 en 5 september hebben de Duitsers alle gevangenen uit kamp Vught nog met de trein afgevoerd. Wij dachten: "Verdorie, waarom hebben ze toen niet gestaakt".
Voor het verzet was de staking lastig. We hadden vergaderingen met alle provinciaal leiders in Amsterdam, maar na de Spoorwegstaking konden het noorden en het oosten van het land die niet meer bijwonen. Ik zat in Utrecht en kon wel op de fiets.'

Henk Das, provinciaal leider Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers, Utrecht


Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor