Zwarte markt

Omdat er zoveel schaarste is, en alles 'op de bon' moet, ontstaat er een zwarte markt. De producten worden stiekem en tegen hoge prijzen verkocht.


Sluikhandel in vleesch (poster)Kopen met bonnen (en geld)
Omdat er zo veel schaarste is, en alles 'op de bon' moet, ontstaat er een zwarte handel. Vooral in levensmiddelen. Veel mensen, zoals boeren, produceren zelf voedsel. Ze houden varkens, koeien en kippen of ze verbouwen op het land. In plaats van de producten via de officiële wegen te verkopen, doen ze het zwart.

A-sociaal
Vooral mensen met veel geld kunnen de belachelijk hoge bedragen betalen. Dat is natuurlijk niet eerlijk! Het bonnensysteem is immers niet voor niets bedacht.

Sluikhandel = zwarte markt = stiekeme verkoop
De naam zwarte markt is een direkte Nederlandse vertaling van een Duits woord. In Nederland heet het eerst 'sluikhandel'. De producten worden stiekem verkocht, en vaak tegen hele hoge prijzen.
De Duitsers zijn erg tegen de zwarte handel en het zonder toestemming slachten van vee.

Zwarthandelaren zwart maken
De sluikhandel geeft de Duitsers een mooi excuus: dat er schaarste is komt niet door de Duitsers maar door de zwarthandelaren! Als de zwarte handel verdwijnt is er voldoende voor iedereen! Met dreigende posters wordt die Duitse boodschap verspreid.

­­Zwarthandel op de hoek van de Haarlemerdijk (Amsterdam winter 1944 1945)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor