Inval

Op 10 mei 1940, 's ochtends om 4 uur, valt Duitsland Nederland binnen. De Nederlanders zijn geschokt door de inval. Ze hopen en verwachten dat Hitler Nederland met rust zal laten. Nederland heeft zich immers steeds neutraal opgesteld!


Neutraal
Nederland wil buiten de Tweede Wereldoorlog blijven. Dat was in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ook gelukt! (Neutraal betekent dat je geen partij kiest vóór of tegen één van de partijen/landen).Bevriend staatshoofd
De Nederlandse regering noemt Hitler voor de Duitse inval zelfs een bevriend staatshoofd. Nederlanders mogen - voor 1940 - Hitler niet beledigen. Daar kun je straf voor krijgen. Maar dat weerhoudt Hitler er niet van om Nederland aan te vallen.


Verwoest Rotterdam.Te sterk
De gevechten met het Duitse leger duren vijf dagen. Vooral bij Den Haag, de Grebbeberg en de Afsluitdijk wordt hard gevochten. Duitsland is veel sterker.


Rotterdam brandt!
De Duitse luchtmacht bombardeert op 14 mei het centrum van Rotterdam. De stad ligt in puin en er vallen bijna 900 doden. De Nederlanders zijn geschokt. Niemand had dit verwacht. Het Duitse leger dreigt ook Utrecht, Amsterdam en Den Haag te bombarderen.

Slachtoffers
Tijdens de strijd in de meidagen zijn 2.200 militairen omgekomen en 2.700 gewond geraakt. Het aantal omgekomen burgers bedraagt 2.000.


Overgave (beeld uit een filmfragment te zien in het Verzetsmuseum).Bezet
Dan geeft het Nederlandse leger zich over. Er mogen niet nog meer slachtoffers vallen. De regering en de koninklijke familie zijn al naar Engeland gevlucht. De Duitse bezetting begint. En niemand die weet wat er zal gebeuren ...


Nog meer bommen
In de loop van de oorlog wordt Nederland ook wel eens per ongeluk gebombardeerd door de geallieerden. Hoe dat zit zie je bij 'Verduistering'. Zie ook 'Meer weten": 'Vergissingsbombardementen' en 'Bommen op Artis'.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor