Bommen op Artis

Niet alleen bij de inval is Nederland gebombardeerd. Dit gaat over een mislukt bombarderment waarbij dierentuin Artis in Amsterdam is geraakt.


Bomschade Artis.Brandbommen
In de nacht van 13 op 14 juli 1941 wordt de nijlpaardenstal van Artis geraakt door een bom. De stal vliegt in brand. Er word nog veel meer getroffen: de giraffenstal, de roofdierengalerij, de pinguïnrots, het apenhuis, het vogelhuis, de wisentstallen en de antilopenstallen. Ook de timmerwerkplaats, de smederij en een dienstwoning vatten vlam.

Gevaarlijke dieren
Artis-directeur Sunier, zijn zoon en meneer Portielje, de inspecteur levende have, lopen in hun nachtgewaden met het geweer in de aanslag. Om gevaarlijke roofdieren te doden als die zouden uitbreken. De brandweer en de verzorgers komen gelukkig heel snel in actie.

Zoeklichten
De brandbommen zijn afgeworpen door een Engelse bommenwerper en zijn gericht op de spoorweg naast Artis. Daar staan goederenwagons met zoeklichten voor het Duitse luchtafweer. De bommen vallen per ongeluk op in Artis. Ze richten veel schade aan, maar het had veel erger kunnen zijn. De branden zijn binnen drie uur onder controle en alle dieren en mensen overleven.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor