Bommen op Artis

Niet alleen bij de inval is Nederland gebombardeerd. Dit gaat over een mislukt bombarderment waarbij dierentuin Artis in Amsterdam is geraakt.


Bomschade Artis.Brandbommen
In de nacht van 13 op 14 juli 1941 wordt de nijlpaardenstal van Artis geraakt door een bom. De stal vliegt in brand. Er word nog veel meer getroffen: de giraffenstal, de roofdierengalerij, de pinguïnrots, het apenhuis, het vogelhuis, de wisentstallen en de antilopenstallen. Ook de timmerwerkplaats, de smederij en een dienstwoning vatten vlam.

Gevaarlijke dieren
Artis-directeur Sunier, zijn zoon en meneer Portielje, de inspecteur levende have, lopen in hun nachtgewaden met het geweer in de aanslag. Om gevaarlijke roofdieren te doden als die zouden uitbreken. De brandweer en de verzorgers komen gelukkig heel snel in actie.

Zoeklichten
De brandbommen zijn afgeworpen door een Engelse bommenwerper en zijn gericht op de spoorweg naast Artis. Daar staan goederenwagons met zoeklichten voor het Duitse luchtafweer. De bommen vallen per ongeluk op in Artis. Ze richten veel schade aan, maar het had veel erger kunnen zijn. De branden zijn binnen drie uur onder controle en alle dieren en mensen overleven.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor