Bommen op Artis

Niet alleen bij de inval is Nederland gebombardeerd. Dit gaat over een mislukt bombarderment waarbij dierentuin Artis in Amsterdam is geraakt.


Bomschade Artis.Brandbommen
In de nacht van 13 op 14 juli 1941 wordt de nijlpaardenstal van Artis geraakt door een bom. De stal vliegt in brand. Er word nog veel meer getroffen: de giraffenstal, de roofdierengalerij, de pinguïnrots, het apenhuis, het vogelhuis, de wisentstallen en de antilopenstallen. Ook de timmerwerkplaats, de smederij en een dienstwoning vatten vlam.

Gevaarlijke dieren
Artis-directeur Sunier, zijn zoon en meneer Portielje, de inspecteur levende have, lopen in hun nachtgewaden met het geweer in de aanslag. Om gevaarlijke roofdieren te doden als die zouden uitbreken. De brandweer en de verzorgers komen gelukkig heel snel in actie.

Zoeklichten
De brandbommen zijn afgeworpen door een Engelse bommenwerper en zijn gericht op de spoorweg naast Artis. Daar staan goederenwagons met zoeklichten voor het Duitse luchtafweer. De bommen vallen per ongeluk op in Artis. Ze richten veel schade aan, maar het had veel erger kunnen zijn. De branden zijn binnen drie uur onder controle en alle dieren en mensen overleven.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor