De bezetting valt mee! Of niet?

De Duitse bezetting lijkt in het begin mee te vallen. Nederlandse soldaten (krijgsgevangenen) vrijgelaten.


10 juni 1940 staat het nieuws in de krant.Broeders
De Duitsers doen aardig en gedragen zich netjes, de invloed die zij op het dagelijks leven hebben is nog klein. Op die manier proberen de Duitse bezetters de Nederlanders voor zich te winnen. Ze hopen dat de Nederlanders zich een gaan voelen met Duitsland. Als een 'Germaans broedervolk' zoals ze het noemen.

 

Vrijlaten
Een paar weken na de capitulatie (=overgave) mogen de Nederlandse soldaten weer naar huis. Ze zijn na de gevechten krijgsgevangenen genomen. Dat doen landen vaak als ze oorlog voeren. Nu laat het Duitse leger de Nederlandse soldaten vrij. Zo willen ze laten zien dat ze het goed bedoelen.

Wantrouwen
Maar er zijn ook mensen die het niet vertrouwen. Vooral joden zijn gewaarschuwd door wat er in Duitsland zelf gebeurt. Daar wordt joden het leven al onmogelijk gemaakt. Sommige joden plegen direct na de capitulatie zelfmoord.

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor