De bezetting valt mee! Of niet?

De Duitse bezetting lijkt in het begin mee te vallen. Nederlandse soldaten (krijgsgevangenen) vrijgelaten.


10 juni 1940 staat het nieuws in de krant.Broeders
De Duitsers doen aardig en gedragen zich netjes, de invloed die zij op het dagelijks leven hebben is nog klein. Op die manier proberen de Duitse bezetters de Nederlanders voor zich te winnen. Ze hopen dat de Nederlanders zich een gaan voelen met Duitsland. Als een 'Germaans broedervolk' zoals ze het noemen.

 

Vrijlaten
Een paar weken na de capitulatie (=overgave) mogen de Nederlandse soldaten weer naar huis. Ze zijn na de gevechten krijgsgevangenen genomen. Dat doen landen vaak als ze oorlog voeren. Nu laat het Duitse leger de Nederlandse soldaten vrij. Zo willen ze laten zien dat ze het goed bedoelen.

Wantrouwen
Maar er zijn ook mensen die het niet vertrouwen. Vooral joden zijn gewaarschuwd door wat er in Duitsland zelf gebeurt. Daar wordt joden het leven al onmogelijk gemaakt. Sommige joden plegen direct na de capitulatie zelfmoord.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor