De bezetting valt mee! Of niet?

De Duitse bezetting lijkt in het begin mee te vallen. Nederlandse soldaten (krijgsgevangenen) vrijgelaten.


10 juni 1940 staat het nieuws in de krant.Broeders
De Duitsers doen aardig en gedragen zich netjes, de invloed die zij op het dagelijks leven hebben is nog klein. Op die manier proberen de Duitse bezetters de Nederlanders voor zich te winnen. Ze hopen dat de Nederlanders zich een gaan voelen met Duitsland. Als een 'Germaans broedervolk' zoals ze het noemen.

 

Vrijlaten
Een paar weken na de capitulatie (=overgave) mogen de Nederlandse soldaten weer naar huis. Ze zijn na de gevechten krijgsgevangenen genomen. Dat doen landen vaak als ze oorlog voeren. Nu laat het Duitse leger de Nederlandse soldaten vrij. Zo willen ze laten zien dat ze het goed bedoelen.

Wantrouwen
Maar er zijn ook mensen die het niet vertrouwen. Vooral joden zijn gewaarschuwd door wat er in Duitsland zelf gebeurt. Daar wordt joden het leven al onmogelijk gemaakt. Sommige joden plegen direct na de capitulatie zelfmoord.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor