De bezetting valt mee! Of niet?

De Duitse bezetting lijkt in het begin mee te vallen. Nederlandse soldaten (krijgsgevangenen) vrijgelaten.


10 juni 1940 staat het nieuws in de krant.Broeders
De Duitsers doen aardig en gedragen zich netjes, de invloed die zij op het dagelijks leven hebben is nog klein. Op die manier proberen de Duitse bezetters de Nederlanders voor zich te winnen. Ze hopen dat de Nederlanders zich een gaan voelen met Duitsland. Als een 'Germaans broedervolk' zoals ze het noemen.

 

Vrijlaten
Een paar weken na de capitulatie (=overgave) mogen de Nederlandse soldaten weer naar huis. Ze zijn na de gevechten krijgsgevangenen genomen. Dat doen landen vaak als ze oorlog voeren. Nu laat het Duitse leger de Nederlandse soldaten vrij. Zo willen ze laten zien dat ze het goed bedoelen.

Wantrouwen
Maar er zijn ook mensen die het niet vertrouwen. Vooral joden zijn gewaarschuwd door wat er in Duitsland zelf gebeurt. Daar wordt joden het leven al onmogelijk gemaakt. Sommige joden plegen direct na de capitulatie zelfmoord.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor