Verduistering

Alle lichten uit! De Nederlandse steden moeten op last van de Duitsers alle lichten doven.


Verduisterde tram in Amsterdam. Speciale koplampen geven een zwak naar beneden gericht licht. In de tram zijn lampen die heel weinig licht geven. De treden van de tram hebben een witte rand.Lastig voor de piloten
De Duitsers willen dat Nederland 's nachts donker is. De geallieerde piloten kunnen dan niet zo goed zien waar ze vliegen (bijvoorbeeld boven welke stad).

Huizen en voertuigen
Er is geen straatverlichting en geen lichtreclame. Nergens zie je fel schijnende koplampen. Fietsen, auto's, trams en treinen krijgen speciale verduisterde verlichting. Iedereen moet zijn ramen afschermen, met overgordijnen, zwarte verduisteringsgordijnen of verduisteringspapier. Geen kiertje licht is toegestaan.

In de gracht
Op straat is het dan pikkedonker. In Amsterdam vallen in het begin zo'n honderd mensen in de gracht. Om beter we weg te kunnen vinden schildert men witte strepen langs de grachtkanten. Ook stoepranden, huisnummers en sleutelgaten van voordeuren worden wit geschilderd.

Spertijd
Na acht uur 's avonds mag je niet meer op straat. De Luchtbeschermingdienst houdt toezicht op de verduistering. (Zie onder 'meer weten?': Luchtbeschermingsdienst.)

Foldertje waarmee studenten zich aanbieden om u in het donker veilig thuis te brengen.Zie ook onder 'meer weten?': Vergissingsbombardement.)

Wij spelen en leeren zelfbescherming

Het zelfbeschermingspel leert de mensen wat ze allemaal moeten doen om brand veroorzaakt door een bombardement te voorkomen. Bijvoorbeeld: de ramen goed verduisteren en de zolder opruimen en.... speel en leer!
Download hier > om een goede A3-afdruk mee te maken. 

Afbeelding van het spel dat lijkt op het ganzenbord.Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor