Verduistering

Alle lichten uit! De Nederlandse steden moeten op last van de Duitsers alle lichten doven.


Verduisterde tram in Amsterdam. Speciale koplampen geven een zwak naar beneden gericht licht. In de tram zijn lampen die heel weinig licht geven. De treden van de tram hebben een witte rand.Lastig voor de piloten
De Duitsers willen dat Nederland 's nachts donker is. De geallieerde piloten kunnen dan niet zo goed zien waar ze vliegen (bijvoorbeeld boven welke stad).

Huizen en voertuigen
Er is geen straatverlichting en geen lichtreclame. Nergens zie je fel schijnende koplampen. Fietsen, auto's, trams en treinen krijgen speciale verduisterde verlichting. Iedereen moet zijn ramen afschermen, met overgordijnen, zwarte verduisteringsgordijnen of verduisteringspapier. Geen kiertje licht is toegestaan.

In de gracht
Op straat is het dan pikkedonker. In Amsterdam vallen in het begin zo'n honderd mensen in de gracht. Om beter we weg te kunnen vinden schildert men witte strepen langs de grachtkanten. Ook stoepranden, huisnummers en sleutelgaten van voordeuren worden wit geschilderd.

Spertijd
Na acht uur 's avonds mag je niet meer op straat. De Luchtbeschermingdienst houdt toezicht op de verduistering. (Zie onder 'meer weten?': Luchtbeschermingsdienst.)

Foldertje waarmee studenten zich aanbieden om u in het donker veilig thuis te brengen.Zie ook onder 'meer weten?': Vergissingsbombardement.)

Wij spelen en leeren zelfbescherming

Het zelfbeschermingspel leert de mensen wat ze allemaal moeten doen om brand veroorzaakt door een bombardement te voorkomen. Bijvoorbeeld: de ramen goed verduisteren en de zolder opruimen en.... speel en leer!
Download hier > om een goede A3-afdruk mee te maken. 

Afbeelding van het spel dat lijkt op het ganzenbord.Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor