Vragen

Vragen over de inval en bombardementen.

1. Neutraal
a. Wat betekent 'neutraliteit'?
b. Wat vind je van de Nederlandse houding tegenover Duitsland en Hitler in de periode voor mei 1940? Leg uit.

2. Luchtmacht
De Duitse luchtmacht speelt een belangrijke rol bij de overwinning op Nederland.
a. Welke stad werd gebombardeerd waardoor het Nederlandse leger capituleerde (de strijd staakte)?
b. Hoeveel burgerslachtoffers vielen bij dat bombardement.

3. Vergissingsbombardementen
In de oorlog zijn een aantal Nederlandse steden per vergissing gebombardeerd.
a. Welke steden waren dat?
b. Hoe zou het komen dat ze zich hebben vergist?

4. En nu dan?
Stel er is een land waar een brute dictator de baas is. Er zijn geen vrije verkiezingen, er is geen vrijheid van meningsuiting, geen vrijheid van godsdienst, de inwoners mogen niet voor hun rechten opkomen en vrouwen worden extra zwaar onderdrukt..... moet de rest van de wereld neutraal blijven of ingrijpen?
a. Noem een aantal voordelen en nadelen als de Verenigde Naties daar met een legermacht een einde aan maken.
b. Als jij in zo'n onvrij land zou wonen, zou je dan zelf willen dat andere landen ingrijpen of toch liever niet?
c. Bedenk andere manieren dan geweld om de situatie voor de bevolking te verbeteren.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor