Bommen op Rotterdam

Duitse bombardementen verwoesten het hart van de stad Rotterdam.
Nederland capituleert (geeft zich over).


Het bombardement
Na vier dagen oorlog op de grond, bombarderen Duitse piloten op 14 mei Rotterdam. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad. In een kwartier tijd vallen er 158 bommen van 250 kilo en 1.150 bommen van elk 50 kilo.

Een verwoest centrum
De animatie hieronder toont het centrum van Rotterdam voor en na het bombardement en de brand.


Klik op de animatie voor een vergroting van het verwoeste deel van de stad.

De schade
Het centrum van de havenstad gaat in vlammen op. Er gaan 24.000 huizen verloren en 80.000 mensen worden dakloos. Er vallen bijna 900 doden.

Overgave
De Duitsers dreigen meer grote steden te bombarderen; als eerste Utrecht, en dan Amsterdam en Den Haag. Het Nederlandse leger geeft zich over. Nog meer bombardementen op de grote steden, met nog veel meer slachtoffers: dat kan niet. Het Duitse leger is bovendien veel sterker ...

Op 15 mei wordt de capitulatie (de overgave) getekend, in een schooltje in Rijsoord bij Rotterdam.

Bommen op Middelburg
Toch wordt er daarna nog gevochten in Nederland. In Zeeland vechten Nederlandse soldaten tot 17 mei, samen met Frans-Marokkaanse troepen. Dan gooien de Duitse vliegtuigen bommen op Middelburg, en is het ook hier voorbij.

Zie ook: geschiedenis dossiers.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor