Bommen op Rotterdam

Duitse bombardementen verwoesten het hart van de stad Rotterdam.
Nederland capituleert (geeft zich over).


Het bombardement
Na vier dagen oorlog op de grond, bombarderen Duitse piloten op 14 mei Rotterdam. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad. In een kwartier tijd vallen er 158 bommen van 250 kilo en 1.150 bommen van elk 50 kilo.

Een verwoest centrum
De animatie hieronder toont het centrum van Rotterdam voor en na het bombardement en de brand.


Klik op de animatie voor een vergroting van het verwoeste deel van de stad.

De schade
Het centrum van de havenstad gaat in vlammen op. Er gaan 24.000 huizen verloren en 80.000 mensen worden dakloos. Er vallen bijna 900 doden.

Overgave
De Duitsers dreigen meer grote steden te bombarderen; als eerste Utrecht, en dan Amsterdam en Den Haag. Het Nederlandse leger geeft zich over. Nog meer bombardementen op de grote steden, met nog veel meer slachtoffers: dat kan niet. Het Duitse leger is bovendien veel sterker ...

Op 15 mei wordt de capitulatie (de overgave) getekend, in een schooltje in Rijsoord bij Rotterdam.

Bommen op Middelburg
Toch wordt er daarna nog gevochten in Nederland. In Zeeland vechten Nederlandse soldaten tot 17 mei, samen met Frans-Marokkaanse troepen. Dan gooien de Duitse vliegtuigen bommen op Middelburg, en is het ook hier voorbij.

Zie ook: geschiedenis dossiers.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor