Bommen op Rotterdam

Duitse bombardementen verwoesten het hart van de stad Rotterdam.
Nederland capituleert (geeft zich over).


Het bombardement
Na vier dagen oorlog op de grond, bombarderen Duitse piloten op 14 mei Rotterdam. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad. In een kwartier tijd vallen er 158 bommen van 250 kilo en 1.150 bommen van elk 50 kilo.

Een verwoest centrum
De animatie hieronder toont het centrum van Rotterdam voor en na het bombardement en de brand.


Klik op de animatie voor een vergroting van het verwoeste deel van de stad.

De schade
Het centrum van de havenstad gaat in vlammen op. Er gaan 24.000 huizen verloren en 80.000 mensen worden dakloos. Er vallen bijna 900 doden.

Overgave
De Duitsers dreigen meer grote steden te bombarderen; als eerste Utrecht, en dan Amsterdam en Den Haag. Het Nederlandse leger geeft zich over. Nog meer bombardementen op de grote steden, met nog veel meer slachtoffers: dat kan niet. Het Duitse leger is bovendien veel sterker ...

Op 15 mei wordt de capitulatie (de overgave) getekend, in een schooltje in Rijsoord bij Rotterdam.

Bommen op Middelburg
Toch wordt er daarna nog gevochten in Nederland. In Zeeland vechten Nederlandse soldaten tot 17 mei, samen met Frans-Marokkaanse troepen. Dan gooien de Duitse vliegtuigen bommen op Middelburg, en is het ook hier voorbij.

Zie ook: geschiedenis dossiers.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor