Vergissingsbombardement?

Vergissing of fout?
Bombardementen van geallieerden op Nederlandse steden worden vaak vergissingsbombardementen genoemd. Toch is dat niet de goede benaming want het was soms wel de bedoeling om de bommen op doelen in Nederlandse steden te laten vallen. Het bombardement op Nijmegen was wel de bedoeling maar werd alleen slecht uitgevoerd.

Terugvliegen met zware lading onmogelijk
Dat zit zo. Geallieerde vliegtuigen hadden net genoeg brandstof om na het afwerpen van de bommen terug te vliegen naar Engeland. Maar bij slecht weer was het nogal eens onmogelijk om de bommen te laten vallen op de Duitse doelen. De zwaarbeladen vliegtuigen hadden onvoldoende brandstof om veilig terug te kunnen vliegen naar Groot-Brittannië en daarom liet men de bommen vallen boven westelijk Duitsland of Nederland. Men koos daarvoor doelen die door de nazi’s werden gebruikt voor bevoorrading of oorlogsproductie zoals fabrieken, en bruggen, viaducten en rangeerterreinen. 

Bijvoorbeeld Nijmegen
Zo is het rangeerterrein van Nijmegen ook doelwit geworden. De bommenwerpers kwamen met ongeveer 200 kilometer per uur aanvliegen en helaas ging het toen fout met de timing. De bommen werden afgeworpen in een lijn tot ongeveer 800 meter vóór het station, precies op het oude stadscentrum, in plaats van op het achter het station gelegen rangeerterrein. 

Nijmegen 1944.Meer dan 800 doden
Zo worden op 22 februari 1944 Enschede, Deventer en Nijmegen gebombardeerd. Niet door de vijand maar door de bondgenoten. Nijmegen wordt het zwaarst getroffen. Veertien B-24 Liberators werpen 144 brisantbommen en 426 splinterbommen op de stad. Alleen al in Nijmegen vallen 800 doden. 
Zie ook hier > en hier >

Propaganda
Op de poster hieronder laten ze de Nederlanders zien dat ze het van hun vrienden moeten hebben ... (maar niet heus natuurlijk volgens de Duitsers). De Duitsers hopen dat de Nederlanders de geallieerden op het laatste moment nog als hun vijanden gaan zien.

Net mis bij Artis
Ook bij Artis missen de piloten hun doel. Ze wilden op een rangeerterrein naast de dierentuin Duits luchtafweergeschut vernietigen. Daardoor richten ze per ongeluk schade aan in Artis. Zie bijvoorbeeld het verhaal: Bommen op Artis.

De Duitsers maken - met posters - bij hun propaganda gebruik van de geallieerde fouten. In dit geval het bombardement op Nijmegen. 

Propaganda-poster van de Duitsers: Van je vrienden moet je het hebben! Nijmegen Enschede, Arnhem. De poster verscheen drie dagen na het vergissingsbombardement!

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor