Vergissingsbombardement

Geallieerde piloten bombarderen enkele keren per ongeluk Nederlandse steden.


Nijmegen 1944.Verduistering
Door de verduistering of door slecht weer kunnen de piloten zich moeilijk oriënteren. Ze 'verdwalen' en denken soms dat Nederlandse steden Duitse steden zijn.

Meer dan 800 doden
Zo worden op 22 februari 1944 Enschede, Deventer en Nijmegen gebombardeerd. Niet door de vijand maar per ongeluk door de bondgenoten. Nijmegen wordt het zwaarst getroffen. Veertien B-24 Liberators werpen 144 brisantbommen en 426 splinterbommen op de stad. Alleen al in Nijmegen vallen 800 doden. 
Zie ook hier > en hier >

Propaganda
Op de poster hieronder laten ze de Nederlanders zien dat ze het van hun vrienden moeten hebben ... (maar niet heus natuurlijk volgens de Duitsers). De Duitsers hopen dat de Nederlanders de geallieerden op het laatste moment nog als hun vijanden gaan zien.


Net mis
Soms mikken de piloten net naast hun doel. Bijvoorbeeld als ze Duits luchtafweergeschut willen vernietigen. Daardoor richten ze per ongeluk schade aan. Zie bijvoorbeeld het verhaal: Bommen op Artis.

De Duitsers maken - met posters - bij hun propaganda gebruik van de geallieerde fouten. In dit geval het bombardement op Nijmegen. 

Propaganda-poster van de Duitsers: Van je vrienden moet je het hebben! Nijmegen Enschede, Arnhem. De poster verscheen drie dagen na het vergissingsbombardement!

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam
Tripadvisor