Razzia’s en deportaties

In de zomer van 1942 beginnen de eerste deportaties van joden. Ze worden bij razzia's zomaar uit hun huizen gehaald. De Amsterdamse joden worden verzameld in de Hollandsche Schouwburg en daarvandaan naar doorgangskamp Westerbork in Drenthe gebracht.

­Heimelijk vanaf het balkon genomen foto van een razzia in de Lekstraat, Amsterdam 1942.Melden
Na het invoeren van de jodenster beginnen in de zomer van 1942 de eerste deportaties van joden. Joden moeten zich melden, zogenaamd voor 'tewerkstelling in Duitsland'. Ze krijgen een lijstje met wat ze mee moeten nemen.

Uit huis gehaald
Ondanks harde dreigementen melden veel mensen zich niet. Zij worden bij razzia's zomaar uit hun huizen gehaald. De Amsterdamse joden worden verzameld in de Hollandsche Schouwburg. Dit is om de hoek bij het Verzetsmuseum.

Bij razzia's werd, zoals je op deze foto kunt zien, ook de tram ingezet.Op de website van het Gemeentearchief Amsterdam staat informatie over de laatste grote razzia.

Deportaties
Van Amsterdam worden de joden naar doorgangskamp Westerbork in Drenthe gebracht. Van daaruit verdwijnen ze naar de vernietigingskampen in Polen, zoals Auschwitz en Sobibor. Dat weet haast niemand nog. Men denkt te moeten gaan werken 'ergens in het Oosten'.Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor