Razzia’s en deportaties

In de zomer van 1942 beginnen de eerste deportaties van joden. Ze worden bij razzia's zomaar uit hun huizen gehaald. De Amsterdamse joden worden verzameld in de Hollandsche Schouwburg en daarvandaan naar doorgangskamp Westerbork in Drenthe gebracht.

­Heimelijk vanaf het balkon genomen foto van een razzia in de Lekstraat, Amsterdam 1942.Melden
Na het invoeren van de jodenster beginnen in de zomer van 1942 de eerste deportaties van joden. Joden moeten zich melden, zogenaamd voor 'tewerkstelling in Duitsland'. Ze krijgen een lijstje met wat ze mee moeten nemen.

Uit huis gehaald
Ondanks harde dreigementen melden veel mensen zich niet. Zij worden bij razzia's zomaar uit hun huizen gehaald. De Amsterdamse joden worden verzameld in de Hollandsche Schouwburg. Dit is om de hoek bij het Verzetsmuseum.

Bij razzia's werd, zoals je op deze foto kunt zien, ook de tram ingezet.Op de website van het Gemeentearchief Amsterdam staat informatie over de laatste grote razzia.

Deportaties
Van Amsterdam worden de joden naar doorgangskamp Westerbork in Drenthe gebracht. Van daaruit verdwijnen ze naar de vernietigingskampen in Polen, zoals Auschwitz en Sobibor. Dat weet haast niemand nog. Men denkt te moeten gaan werken 'ergens in het Oosten'.Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam
Tripadvisor