Oranje

Laten zien dat je voor het koningshuis bent betekent ook tegen de Duitse bezetter zijn.


OZO-speldje.Oranje zal ...
Met de OZO (Oranje Zal Overwinnen) op muren en straten gekalkt laten mensen zien dat ze vóór het Nederlandse koningshuis zijn en dus tégen de Duitse bezetters.

... overwinnen!
Van alles en nog wat Mensen maken hangertjes, boekenleggers, speldjes, armbanden, kaartjes en veel meer in oranje, met de 'W' of de afbeelding van de koningin. Met die versiersels laten ze zien dat ze voor oranje zijn (en dus tegen de Duitse bezetter). Ook rood-wit-blauw zijn populaire kleuren.


Wilhelmina-hangertje gemaakt van een muntstuk.W
Wilhelmina, de oma van koningin Beatrix, is koningin als de oorlog uitbreekt. Zij wordt het symbool van de strijd tegen de Duitse bezetting. Met een Wilhelmina-kettinkje om de hals laat je zien waar je staat.

Oranje-namen
De verloskundige Nelia Epker bedacht voor een pasgeborene de bijzondere naam Irene Beatrix Juliana Wilhelmina. De geboorteadvertentie met die namen verscheen in de krant.
En wat er toen gebeurde ... zie 'ik was erbij'.

Anjer
Voor meer verzet waarbij het koningshuis een rol speelde: kijk bij 'Meer weten?': Anjerdag.


Engelse vliegtuigen droppen hoop
De Engelsen droppen oranje en rood-wit-blauwe voorwerpen uit vliegtuigen: lucifersdoosjes, theezakjes, foldertjes en fotootjes van de koninklijke familie zorgen voor hoop op de overwinning.

Bericht van het koningshuis. Het is de kleine Beatrix die tegen de mensen zegt.... (lees het kaartje!). Dat is voor veel mensen hoopgevend.
  
Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor