Spotliedjes

Over veel mensen en gebeurtenissen zijn rijmpjes en spottende liedjes gemaakt.
Een paar voorbeelden.


Seyss-Inquart
De nieuw baas in Nederland was een naziuit Oostenrijk. Natuurlijk waren de Nederlanders niet dol op hem en dat lieten ze merken. Zo werd zijn naam verbasterd en hij werd bespot omdat hij mank liep. Zie ook bij uitvindingen.

Zes en een kwart, jij met je manke benen,
Zes en een kwart, hoepel jij maar op naar Wenen.
Hier is geen eten meer, alles is gejat.
Keer naar je heimat weer, zes en een kwart.

Zie ook het briefje met het gedichtje hieronder.

In het Verzetsmuseum is dit briefje te zien met een spotdicht over de nieuwe baas in Nederland de Oostenrijkse nazi Dr. Arthur Seyss-Inquart (spreek uit: Sijs Inkwart). Hij komt uit Wenen (Wiên), besteelt ons (er staat 'besteed') en loopt mank (hik stap).  

Koot is dood
Bij straatgevechten tussen (joodse) Amsterdammers en NSB'ers komt de NSB'er Koot om het leven. De NSB is zo gehaat dat er een spottende liedje over wordt gemaakt.

Hier ligt Koot,
hij is dood,
stop 'm in een kissie.
Doe er dan wat water
bij dan zwemt ie als een vissie.

Zie ook de Februaristaking. Die staking heeft van alles te maken met de dood van Koot.


Als kind zongen we liedjes
Een meneer uit Heemstede heeft het Verzetsmuseum een aantal liedjes gestuurd die hij als kind vaak zong. Hij was 9 jaar aan het begin van de oorlog.

Collage met Mussert (leider NSB) en Volk en Vaderland verkoper. Op de achtergrond zie je ook OZO staan. 'Rasplebeër' betekent zoiets als 'boerenlul'. Hij schrijft:
Als we de kans kregen zongen we uit volle borst, maar het was wel uitkijken geblazen. Vooral op school, waar NSB kinderen je konden verraden. (...) In tijden van angst worden er ook veel grapjes en liedjes gemaakt. Misschien raar, maar waar!


  

Over NSB'ers (landverraders) die hun krant verkopen:
Op de hoek van de straat staat een NSB'er,
't Is geen mens, 't is geen dier, 't is een farizeeer.
Met de krant in de hand, staat hij daar te venten.
En verkoopt zijn Vaderland, voor slechts enk'le centen.

Op de hoek van de straat, staat een orgeldraaier.
't Is geen mens, 't is geen dier, 't is een landverraaier.
Schiet hem dood, net als Koot. Doe hem in een kissie.
Doe er dan wat water bij, dan zwemt ie als een vissie.

 

Op de wijs van 'Lily Marlene':
Voor de poort van Moskou
Stond een Duits soldaat.
Twee bevroren benen en een bleek gelaat.
Hij stond te bib'ren van de kou,
En dacht waar blijft de Führer nou,
Die ons toch redden zou.


Op de wijs van 'Oranje boven':
Kleurtje boven, kleurtje boven,
leve je weet wel wie.
Weg met - ik mag niet zeggen
leve je weet wel wie.
Kleurtje boven, kleurtje boven,
leve je weet wel wie.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor