Fascisme

Onder leiding van dictator Benito Mussolini komen in 1922 de fascisten in Italië  aan de macht.

Fasces: samengebundelde takken met een bijl erin.Fasces
Het begrip 'fascisme' komt van het woord fasces. Fasces zijn samengebundelde takken met een bijl erin (zie afbeelding links). Dit was in de oudheid in Rome het symbool van Koninklijk (en later ambtelijk) gezag. Vanaf het jaar 509 voor Christus mocht alleen de dictator in Rome de fasces dragen. Hiermee had hij het recht over leven en dood.


Mussolini (links) naast HilerItalië
De politieke stroming fascisme ontstaat in Italië onder Mussolini. In 1938 heft Mussolini het parlement op en vervangt het door een Kamer van Fasces en Corporaties.

Ieder zijn plaats
De maatschappij moet volgens fascisten bestaan uit een vaste sociale structuur met voor iedereen een vaste plek. In het fascisme is er één leider. Een kleine groep mensen bepaalt wat er gebeurt. Discipline en gehoorzaamheid zijn erg belangrijk. Mensen hebben in een fascistisch systeem nauwelijks vrijheid.

Fascisten vinden dat ze zelf superieur (beter) zijn dan andere. Daarom mogen ze hun grondgebied uitbreiden en 'mindere volkeren' overheersen.

Italiaanse vlag in de tijd van Mussolini. De Vogel heeft een fasces in de klauwen.Allemaal fascisten!
Het woord fascisme is nu ook een verzamelbegrip. Politieke stromingen die autoritair zijn en tegen de democratie worden fascistisch genoemd.


Scheldwoord
De aanhangers van die extreem rechtse ideeën zijn dan fascisten. Fascist wordt vaak gebruikt als scheldwoord.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor