Rood en zwart

Rood = bloed & zwart = bodem
De NSB en de Duitse nazi's gebruiken dezelfde kleuren.


Materialen van de NSB en de Nationale Jeugdstorm, de jeugdbeweging van de NSB.De kleuren van de NSB
De NSB-kleuren zijn rood en zwart. Dat zijn ook de favoriete kleuren van de Duitse nazi's.

Rood staat voor 'bloed' en zwart voor 'bodem'. Het eigen volk (bloed) en vaderland (bodem) gaan boven alles.

 

Liefde voor het vaderland
De NSB gebruikt ook de Nederlandse leeuw, de kleur oranje en het rood-wit-blauw. Daarmee laten ze zien dat de NSB toch vaderlandslievend is.

De Wolfsangel, symbool van de NSB.De NSB-krant heet Het Nationale Dagblad en het weekblad heet Volk en Vaderland. Maar de meeste Nederlanders vinden de NSB'ers landverraders omdat ze voor de Duitse bezetter zijn.

Sterke organisatie
Mussert maakt van de NSB een hechte organisatie. Leden krijgen rangen, functies en stamboeknummers. Kijk maar naar boer Roskam onder het kopje 'ik was erbij'. De NSB heeft ook eigen vlaggen, uniformen en strijdliederen.


Mussert, de leider van de NSB in een vervaarlijk uitziend zwart uniform.Duitse nazi's na-apen
Er is zelfs een NSB-groet: 'houzee!' Daarbij doe je de rechteram gestrekt omhoog, net als bij het Duitse 'Heil Hitler'.

De knokploegen van de NSB (de WA, Weerafdelingen) hebben al voor de oorlog een vervaarlijk uitziend zwart uniform. Maar zulke uniformen dragen is dan nog verboden. Tot de Duitse inval komt: de WA'ers trekken hun zwarte uniformen meteen aan!

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor