Rood en zwart

Rood = bloed & zwart = bodem
De NSB en de Duitse nazi's gebruiken dezelfde kleuren.


Materialen van de NSB en de Nationale Jeugdstorm, de jeugdbeweging van de NSB.De kleuren van de NSB
De NSB-kleuren zijn rood en zwart. Dat zijn ook de favoriete kleuren van de Duitse nazi's.

Rood staat voor 'bloed' en zwart voor 'bodem'. Het eigen volk (bloed) en vaderland (bodem) gaan boven alles.

 

Liefde voor het vaderland
De NSB gebruikt ook de Nederlandse leeuw, de kleur oranje en het rood-wit-blauw. Daarmee laten ze zien dat de NSB toch vaderlandslievend is.

De Wolfsangel, symbool van de NSB.De NSB-krant heet Het Nationale Dagblad en het weekblad heet Volk en Vaderland. Maar de meeste Nederlanders vinden de NSB'ers landverraders omdat ze voor de Duitse bezetter zijn.

Sterke organisatie
Mussert maakt van de NSB een hechte organisatie. Leden krijgen rangen, functies en stamboeknummers. Kijk maar naar boer Roskam onder het kopje 'ik was erbij'. De NSB heeft ook eigen vlaggen, uniformen en strijdliederen.


Mussert, de leider van de NSB in een vervaarlijk uitziend zwart uniform.Duitse nazi's na-apen
Er is zelfs een NSB-groet: 'houzee!' Daarbij doe je de rechteram gestrekt omhoog, net als bij het Duitse 'Heil Hitler'.

De knokploegen van de NSB (de WA, Weerafdelingen) hebben al voor de oorlog een vervaarlijk uitziend zwart uniform. Maar zulke uniformen dragen is dan nog verboden. Tot de Duitse inval komt: de WA'ers trekken hun zwarte uniformen meteen aan!

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor