Saai en creatief

Onderduikers hebben vaak heel lang niets te doen. Om de verveling tegen te gaan maken ze spullen. Soms worden deze dingen ook verkocht.


Kaartspel gemaakt in onderduik.Liever niet niets doen
Onderduikers moesten soms heel lang binnen blijven, soms in kleine ruimtes. Meestal betekende dat de hele dag niets doen. Om de tijd door te komen en de verveling tegen te gaan hebben onderduikers dingen gemaakt. Soms wordt het ook verkocht.
 

Verzet
Vaak zijn het voorwerpen die verzet uitdrukken, zoals de margrietspeldjes ter ere van de geboorte van prinses Margriet in Canada.


Onderduikers snijden uit hout schaakstukken. Kijk goed ... de zwarte stukken hebben een Duitse helm!Vitrine
Onder aan de pagina zie je een vitrine in Verzetsmuseum met linksboven margrietspeldjes. Op de lampenkap in het midden staan de letters OZO: Oranje Zal Overwinnen! Andere voorbeelden: een handgesneden houten schaakspel, kaarten, lampenkappen, speelgoed, of verfijnd borduurwerk.
Tijd genoeg, materiaal te weinig
Tijd hebben ze meestal genoeg, maar er zijn vaak weinig spullen. Dan moest je creatief zijn. Zo is het houten vliegtuig van onderduikkind Joop Levy gemaakt van een houten wc-bril.


Vliegtuig en zo
Zoek het vliegtuig en andere creatief speelgoed op die in de onderduik zijn gemaakt.
Ga naar de Digi-expo Geen Kinderspel.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor