Dwangarbeid

Hoe langer de oorlog duurt hoe meer nederlagen Duitsland lijdt. Daarom moeten steeds meer Duitse mannen en jongens in het leger. Er zijn daardoor te weinig arbeidskrachten in Duitsland.


Goes, 27 oktober 1944.Vanuit zijn huis in Goes (Zeeland) maakte Jo Visser deze foto van een razzia. Twee dagen voor de bevrijding is hier de Duitse bezetter op jacht naar Nederlandse mannen voor 'de arbeidsinzet'.Mannen oppakken
Van augustus/september 1944 tot en met maart 1945 (dus vlak voor de oorlog is afgelopen) zijn er in veel plaatsen razzia's om mannen op te pakken. Die moeten in Duitsland gaan werken of in gebieden die door Duitsland zijn bezet. Zo worden er op 10 en 11 november 1944 in Rotterdam 50.000 mannen opgepakt.

Tussen 17 en 40 jaar
Mannen tussen 17 en 40 jaar, maar vaak ook jonger en ouder, worden opgepakt en als werkkracht afgevoerd. In totaal worden er 600.000 tot 700.000 Nederlandse mannen gedwongen om voor de Duitsers te werken.

Allerlei werk
Waar moest men werken? In de de metaalindustrie (33%), de bouw (12%), de landbouw (8%), de mijnbouw (2%), de chemie (4%), het verkeer (7%).

Omstandigheden
De levens- en arbeidsomstandigheden verschillen van plek tot plek. Over het algemeen hebben de dwangarbeiders het moeilijk: de barakken waar men woont zijn vaak klein, overvol en vies. Het eten is onvoldoende. Vaak werkt men op plekken die worden gebombardeerd door de geallieerden.

Ongeveer 30.000 mannen overleven daardoor de oorlog niet. Vele malen meer komen na de oorlog gewond en ziek naar huis.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor