LO en LKP

De landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers en de landelijke knokploegen hebben veel voor het verzet gedaan.


LO = Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers

Tante Riek, oprichtster LO.Mevrouw Kuipers-Rietberg ('Tante Riek'), huisvrouw in Winterswijk, kent heel veel mensen. Als bestuurslid van de Bond van Gereformeerde Vrouwenverenigingen heeft ze een groot netwerk van contacten. Als ze onderduikers gaat helpen, merkt ze dat een grote organisatie nuttig en nodig is.

Ze richt samen met dominee Slomp eind 1942 de LO op. De LO wordt heel belangrijk. De LO helpt heel veel onderduikers. Er komen steeds meer LO-groepen. Ook veel bestaande verzetsgroepen sluiten zich aan bij de LO.'Bertus'.LKP = Landelijke Knokploegen
Om de onderduikers te helpen heeft de LO veel extra bonkaarten nodig. (Waarom? Ontdek dit op de homepage onder de rood-bruine zegel met kartelrand). Die extra bonkaarten krijg je bijvoorbeeld door overvallen te plegen. Hiervoor zijn speciale verzetsgroepen nodig; mensen die het durven en die wapens hebben. Dit heet een 'knokploeg'.

Er zijn losse-en vaste knokploegen, maar in het begin is het nog niet goed georganiseerd. De tuinder Leendert Valstar ('Bertus') wil dit veranderen. Samen met Jacques van der Horst ('Louis') en Hilbert van Dijk ('Arie') reizen ze door het land om bestaande knokploegen op te sporen. Met die groepen vormen ze een landelijk netwerk van knokploegen. Dit wordt de LKP (augustus 1943).


Vitrine met wapens in het Verzetsmuseum.Wat doet de LKP?
De knokploegen doen aan verzet met gebruik van geweld. Ze plegen gewapende overvallen, waarbij ze distributiebonnen en blanco persoonsbewijzen buitmaken. Soms schieten ze gevaarlijke mensen (zoals verraders of hoge nazi's) dood. Ze blazen spoorrails op om het vervoer van Duitse soldaten en wapens dwars te zitten. Ze vernielen bevolkingsregisters van de gemeente.

 


Bevolkingsregisters
Zo'n bevolkingsregister is een belangrijk doel. Hierin staan namelijk de persoonsgegevens: naam, geboortedatum, adres, geloof et cetera. De Duitse bezetter kan er zien wie joods is, en welke mannen de leeftijd hebben om verplicht in Duitsland te werken (de Arbeidsinzet). Ze kunnen ook kijken of een persoonbewijs (PB) vals is of echt.

Als er in het register andere dingen staan dan op het PB dan klopt er iets niet. Maar als het register nou vernietigd is ... dan valt er niets meer te controleren! De aanslag op het bevolkingsregister van Amsterdam (naast dierentuin Artis) is heel bekend geworden. Andere knokploegen worden erdoor aangemoedigd om ook aanslagen te plegen.

Overzicht van de organisatie. Te zien in het Verzetsmuseum.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor