Bioscoop: een uitje?

Het verzet zegt: ga niet naar de bioscoop, want daar zie je alleen maar Duitse propaganda! Toch neemt het bioscoopbezoek toe.

Flyer.Propaganda
Het verzet zegt tegen het publiek: ga niet naar de bioscoop of het theater! Want daar zie je alleen maar Duitse propaganda. In de bioscoopjournaals, maar ook in de hoofdfilm zelf. Dat is nazi-propaganda, verpakt in een lekker spannend verhaaltje.

Maar toch neemt het bezoek toe. De mensen willen in de moeilijke tijden graag een beetje afleiding en vermaak.
De propaganda nemen ze maar voor lief. En soms fluiten ze die filmpjes uit. In het donker kan je toch niet betrapt worden...

'De slappe onnadenkende massa demonstreert dagelijks haar karakterloze houding door de bestorming der bioscopen, die als prima propagandaplaatsen door den vijand worden uitgebuit.'
 

Trouw, 15 oktober 1943

In het Verzetsmuseum Amsterdam is een bioscoop uit de oorlogstijd nagebouwd. Kom kijken naar de propagandafilms van toen. Hoe gevaarlijk vind jij ze? Had jij ze ook geboycot?

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor