Posters

Posters zijn een heel goede vorm voor propaganda. Dat is altijd nog zo: kijk maar om je heen, op straat, op stations, in winkels.

Tijdens de bezetting worden heel veel propagandaposters opgehangen. We hebben er een speciaal overzicht van gemaakt. Kijk ook bij 'posters'.

Hieronder een apart voorbeeld. Bekijk de poster eerst heel goed. Lees daarna de tekst die er naast staat.

Apart geval
Deze poster is een apart geval. De kroon van koningin Wilhelmina en de OZO (van Oranje Zal Overwinnen) zijn er namelijk pas later ingetekend. Net als het haar, het snorretje en het militaire pak van de man die geplet wordt. Let op de tekst Deutsche Wehrmacht (= Duits leger). Wie is die man? Juist, Hitler.

Hitler was jood?
Deze poster is eigenlijk gemaakt door de Duitse bezetter. Er stond een 'V' van Viktorie, Duitschland wint op alle fronten die een joodse man treft. De poster moest de haat tegen de joden aanwakkeren (deze propaganda-poster kun je bekijken in het Verzetsmuseum).

Propaganda-strijd
Maar ... verzetmensen hebben de poster zo veranderd dat niet de jood, maar Hitler en het Duitse leger worden getroffen door de 'V'.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor