Jodenhaat

Hitler probeert door middel van propaganda haat tegen de joodse bevolking zoveel mogelijk aan te wakkeren.

Antisemieten: tegen de joden
'ALS IK EENMAAL MACHT HEB', zei Hitler tegen een journalist in 1922, 'DAN IS MIJN EERSTE EN VOORNAAMSTE TAAK VERNIETIGING VAN DE JODEN'.

De nazi's zijn antisemieten: ze haten de joden. Ook in Nederland zijn er wel antisemieten, maar veel minder dan in Duitsland.

Propaganda: joden zwart maken
In de propaganda wordt er dan ook van alles aan gedaan om de jodenhaat aan te wakkeren. In Nederland moeten de joden net zo gehaat worden als in Duitsland.

Voorkant van een boekje tegen de joden dat in de bezettingstijd wordt verspreid.Rijke stinkerd of arme sloeber
Zo wordt de jood afgeschilderd als rijkaard in een mooi pak en met een dikke sigaar. 'Kijk maar', roept de propaganda; 'wij zijn arm maar die joden zijn rijk en hebben het veel beter!!

Met dit soort propaganda willen ze de mensen jaloers maken op de 'rijke jood'. Want als je heel jaloers bent kan dat omslaan in haat. En dat willen Hitler en zijn aanhangers (de nazi's) graag.

Tegelijk proberen de nazi's minachting te kweken. Daarvoor gebruiken ze niet het beeld van de 'rijke jood', maar juist van de 'heel armoedige, minderwaardige jood'. Propagandabeelden maken van joden arme minderwaardige onderkruipsels die in lompen gehuld rondscharrelen in armoedige buurten.

Gezonde maatschappij
De boodschap is: in een gezonde nationaal-socialistische maatschappij horen deze mensen niet thuis. Ze passen niet bij de sterke, blonde Germanen. ('Is het dan erg om dat soort minderwaardige mensen op te sluiten, apart te behandelen, weg te voeren? Nee toch!').


Overal
Deze propaganda zie je in boekjes, in pamfletten, in artikelen, in kranten, in magazines, in films, op de radio, kortom altijd en overal.

Dus ook in dit kinderboek krijgen de Joden de schuld van alles wat niet goed is en wordt een heel negatief beeld van ze gegeven.

De bedoeling is dat de mensen - dus ook kinderen! - het zo vaak horen dat ze het uiteindelijk gaan geloven.
Mensen die het er niet mee eens zijn worden zelf opgepakt, gevangengezet en soms ook vermoord.

 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor