Jodenhaat

Hitler probeert door middel van propaganda haat tegen de joodse bevolking zoveel mogelijk aan te wakkeren.

Antisemieten: tegen de joden
'ALS IK EENMAAL MACHT HEB', zei Hitler tegen een journalist in 1922, 'DAN IS MIJN EERSTE EN VOORNAAMSTE TAAK VERNIETIGING VAN DE JODEN'.

De nazi's zijn antisemieten: ze haten de joden. Ook in Nederland zijn er wel antisemieten, maar veel minder dan in Duitsland.

Propaganda: joden zwart maken
In de propaganda wordt er dan ook van alles aan gedaan om de jodenhaat aan te wakkeren. In Nederland moeten de joden net zo gehaat worden als in Duitsland.

Voorkant van een boekje tegen de joden dat in de bezettingstijd wordt verspreid.Rijke stinkerd of arme sloeber
Zo wordt de jood afgeschilderd als rijkaard in een mooi pak en met een dikke sigaar. 'Kijk maar', roept de propaganda; 'wij zijn arm maar die joden zijn rijk en hebben het veel beter!!

Met dit soort propaganda willen ze de mensen jaloers maken op de 'rijke jood'. Want als je heel jaloers bent kan dat omslaan in haat. En dat willen Hitler en zijn aanhangers (de nazi's) graag.

Tegelijk proberen de nazi's minachting te kweken. Daarvoor gebruiken ze niet het beeld van de 'rijke jood', maar juist van de 'heel armoedige, minderwaardige jood'. Propagandabeelden maken van joden arme minderwaardige onderkruipsels die in lompen gehuld rondscharrelen in armoedige buurten.

Gezonde maatschappij
De boodschap is: in een gezonde nationaal-socialistische maatschappij horen deze mensen niet thuis. Ze passen niet bij de sterke, blonde Germanen. ('Is het dan erg om dat soort minderwaardige mensen op te sluiten, apart te behandelen, weg te voeren? Nee toch!').


Overal
Deze propaganda zie je in boekjes, in pamfletten, in artikelen, in kranten, in magazines, in films, op de radio, kortom altijd en overal.

Dus ook in dit kinderboek krijgen de Joden de schuld van alles wat niet goed is en wordt een heel negatief beeld van ze gegeven.

De bedoeling is dat de mensen - dus ook kinderen! - het zo vaak horen dat ze het uiteindelijk gaan geloven.
Mensen die het er niet mee eens zijn worden zelf opgepakt, gevangengezet en soms ook vermoord.

 

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor