Radio

De radio in Nederland is pro-Duits geworden (door gelijkschakeling). Liever luistert men naar radio Oranje of de BBC, inleveren dus die radio en anders zware straf!


koningin Wilhelmina achter de microfoon.Nog geen televisie
Radio is heel belangrijk, want er bestaat nog geen tv. Iedereen luistert naar de radio. Daarom willen de Duitse bezetters bepalen wat er op de radio te horen is. Alles moet pro-Duits zijn. Dit heet gelijkschakeling. Ook de kranten en de bioscoopjournaals worden gelijkgeschakeld.

Staatsomroep
Vanaf januari 1941 worden de omroepen vervangen door één staatsomroep onder NSB-leiding. Die staatsomroep maakt pro-Duitse programma's. Maar dat betekent niet alleen (saaie) Duitse toespraken en journaals. Ook in de leuke muziekprogramma's hoor je alleen maar positieve dingen over de bezetters.


Dit is een Moffenzeef. De speciale antenne 'zeeft' de stoorgeluiden van de Duitsers (scheldnaam: moffen) uit de lucht. Andere namen zijn 'Germanenzeef' of 'Germanenfilter'. Radio Oranje en BBC
Voor het echte nieuws luisteren veel Nederlanders naar de BBC (uit Engeland) en Radio Oranje. Radio Oranje is de zender van de Nederlandse regering in Londen. Twee keer per dag heb je een kwartier lang uitzending van Radio Oranje. De toespraken van koningin Wilhelmina zijn heel populair, ze geven hoop!

Luisteren naar de BBC en Radio Oranje is verboden, maar bijna niemand trekt zich daar iets aan. De bezetters proberen de uitzendingen te storen. Handige knutselaars vinden een oplossing om die stoorzenders weg te vangen: een speciale antenne, het germanenfilter (zie plaatje).


Radio inleveren
De radioprogramma's van de staatsomroep werken niet zoals bedoeld. De Nederlanders kiezen niet massaal de kant van de Duitsers. Ook is de bezetter bang dat Engelse radiozenders geheime aanwijzingen geven aan verzetsmensen. Daarom moet in april 1943 iedereen zijn radio inleveren.

Een loods vol met ingeleverde radio's.Niet inleveren? Straf!
Wie zijn radio niet inlevert loopt kans op een zware straf. Daarom wordt bijna 80% van de radio's ingeleverd. Maar duizenden radio's verdwijnen onder vloeren of achterin kasten. En er worden allerlei eenvoudige radio-ontvangertjes in elkaar geknutseld. Binnen een jaar verschijnen bovendien 150 nieuwe verzetskranten, waarin het radionieuws wordt verspreid.

Radio's worden overal verstopt. Dit radiootje is in een lucifersdoosje gebouwd (te zien in het Verzetsmuseum).
Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor