Radio

De radio in Nederland is pro-Duits geworden (door gelijkschakeling). Liever luistert men naar radio Oranje of de BBC, inleveren dus die radio en anders zware straf!


koningin Wilhelmina achter de microfoon.Nog geen televisie
Radio is heel belangrijk, want er bestaat nog geen tv. Iedereen luistert naar de radio. Daarom willen de Duitse bezetters bepalen wat er op de radio te horen is. Alles moet pro-Duits zijn. Dit heet gelijkschakeling. Ook de kranten en de bioscoopjournaals worden gelijkgeschakeld.

Staatsomroep
Vanaf januari 1941 worden de omroepen vervangen door één staatsomroep onder NSB-leiding. Die staatsomroep maakt pro-Duitse programma's. Maar dat betekent niet alleen (saaie) Duitse toespraken en journaals. Ook in de leuke muziekprogramma's hoor je alleen maar positieve dingen over de bezetters.


Dit is een Moffenzeef. De speciale antenne 'zeeft' de stoorgeluiden van de Duitsers (scheldnaam: moffen) uit de lucht. Andere namen zijn 'Germanenzeef' of 'Germanenfilter'. Radio Oranje en BBC
Voor het echte nieuws luisteren veel Nederlanders naar de BBC (uit Engeland) en Radio Oranje. Radio Oranje is de zender van de Nederlandse regering in Londen. Twee keer per dag heb je een kwartier lang uitzending van Radio Oranje. De toespraken van koningin Wilhelmina zijn heel populair, ze geven hoop!

Luisteren naar de BBC en Radio Oranje is verboden, maar bijna niemand trekt zich daar iets aan. De bezetters proberen de uitzendingen te storen. Handige knutselaars vinden een oplossing om die stoorzenders weg te vangen: een speciale antenne, het germanenfilter (zie plaatje).


Radio inleveren
De radioprogramma's van de staatsomroep werken niet zoals bedoeld. De Nederlanders kiezen niet massaal de kant van de Duitsers. Ook is de bezetter bang dat Engelse radiozenders geheime aanwijzingen geven aan verzetsmensen. Daarom moet in april 1943 iedereen zijn radio inleveren.

Een loods vol met ingeleverde radio's.Niet inleveren? Straf!
Wie zijn radio niet inlevert loopt kans op een zware straf. Daarom wordt bijna 80% van de radio's ingeleverd. Maar duizenden radio's verdwijnen onder vloeren of achterin kasten. En er worden allerlei eenvoudige radio-ontvangertjes in elkaar geknutseld. Binnen een jaar verschijnen bovendien 150 nieuwe verzetskranten, waarin het radionieuws wordt verspreid.

Radio's worden overal verstopt. Dit radiootje is in een lucifersdoosje gebouwd (te zien in het Verzetsmuseum).
Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor