Schaarste en distributie

Schaarste betekent dat er te weinig producten zijn voor iedereen. Dan is het belangrijk dat alles eerlijk wordt verdeeld. Vooral voedsel en brandstof zijn voor iedereen belangrijk om te overleven. Een eerlijk verdelingssysteem (distributiesysteem) moet ervoor zorgen dat iedereen een eerlijk deel krijgt.

Bonkaart: een vel met bonnen waarmee je van alles koopt. In dit geval zie je bonnen voor aardappelen, algemeen, boter, reserve en melk.Het kopen van producten
Met bonnen kun je bepaalde producten kopen. Als je boodschappen gaat doen moet je dus geld èn de goede bonnen meenemen. Want met bonnen voor melk kun je natuurlijk niet bij de groenteboer terecht. (Er bestonden in die tijd nog geen supermarkten). Bonkaarten waren er ook voor én na de bezetting omdat er ook toen producten schaars waren. Zie ook het bonnen-opbergdoosje


Bonnen voor onderduikers
Als je bent ondergedoken kun je niet zelf de bonnen gaan halen waar je eigenlijk recht op hebt. En die je nodig hebt, want: geen bonnen, geen eten! Verzetsmensen proberen dit probleem op te lossen. Dat doen ze bijvoorbeeld door overvallen te plegen op distributiekantoren. Ook vragen ze ambtenaren die daar werken om stapeltjes bonnen achterover te drukken. Of ze halen bonnen op met valse persoonsbewijzen.


De schaarste neemt toe
Tijdens de bezetting neemt de schaarste toe: er komt gebrek aan van alles en nog wat. Dat komt doordat alles van waarde naar Duitsland wordt vervoerd. Bovendien mag Nederland zelf niets meer over zee invoeren.


Hulp in de huishouding.Honger
Eerst is er tekort aan medicijnen, schoenen, fietsbanden, kleding, papier. Later ook aan voedsel. Vooral in de grote steden in West-Nederland is er in de laatste winter veel te weinig eten. Die winter heet niet voor niets de hongerwinter.

Steeds meer dingen komen 'op de bon'. En dan krijg je voor die bonnen ook nog steeds minder!Surrogaat is 'nep'
Van koffie, thee en tabak (voor de oorlog per schip ingevoerd), zijn al snel alleen nog surrogaat-producten verkrijgbaar. Surrogaat betekent 'vervanging', of 'nep'. Meer nep.

surrogaat (nep)producten

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor