Schaarste en distributie

Schaarste betekent dat er te weinig producten zijn voor iedereen. Dan is het belangrijk dat alles eerlijk wordt verdeeld. Vooral voedsel en brandstof zijn voor iedereen belangrijk om te overleven. Een eerlijk verdelingssysteem (distributiesysteem) moet ervoor zorgen dat iedereen een eerlijk deel krijgt.

Bonkaart: een vel met bonnen waarmee je van alles koopt. In dit geval zie je bonnen voor aardappelen, algemeen, boter, reserve en melk.Het kopen van producten
Met bonnen kun je bepaalde producten kopen. Als je boodschappen gaat doen moet je dus geld èn de goede bonnen meenemen. Want met bonnen voor melk kun je natuurlijk niet bij de groenteboer terecht. (Er bestonden in die tijd nog geen supermarkten). Bonkaarten waren er ook voor én na de bezetting omdat er ook toen producten schaars waren. Zie ook het bonnen-opbergdoosje


Bonnen voor onderduikers
Als je bent ondergedoken kun je niet zelf de bonnen gaan halen waar je eigenlijk recht op hebt. En die je nodig hebt, want: geen bonnen, geen eten! Verzetsmensen proberen dit probleem op te lossen. Dat doen ze bijvoorbeeld door overvallen te plegen op distributiekantoren. Ook vragen ze ambtenaren die daar werken om stapeltjes bonnen achterover te drukken. Of ze halen bonnen op met valse persoonsbewijzen.


De schaarste neemt toe
Tijdens de bezetting neemt de schaarste toe: er komt gebrek aan van alles en nog wat. Dat komt doordat alles van waarde naar Duitsland wordt vervoerd. Bovendien mag Nederland zelf niets meer over zee invoeren.


Hulp in de huishouding.Honger
Eerst is er tekort aan medicijnen, schoenen, fietsbanden, kleding, papier. Later ook aan voedsel. Vooral in de grote steden in West-Nederland is er in de laatste winter veel te weinig eten. Die winter heet niet voor niets de hongerwinter.

Steeds meer dingen komen 'op de bon'. En dan krijg je voor die bonnen ook nog steeds minder!Surrogaat is 'nep'
Van koffie, thee en tabak (voor de oorlog per schip ingevoerd), zijn al snel alleen nog surrogaat-producten verkrijgbaar. Surrogaat betekent 'vervanging', of 'nep'. Meer nep.

surrogaat (nep)producten