Oorlogsmetaal

Voor de Duitse wapenindustrie zijn veel metalen nodig. Grondstoffen worden in beslag genomen en metaal wordt ingevorderd.

Kerkklokken worden uit de torens getakeld om te worden omgesmolten tot wapens.Wapenindustrie
Voor de Duitse wapenindustrie zijn veel metalen nodig. Daarom nemen de Duitsers allerlei grondstoffen in beslag. Dit maakt het Nederlandse bedrijven vaak nog moeilijker om door te werken.

Burgers
Maar ook de burgers krijgen te maken met de grote metaal-vordering. Zo wordt muntgeld vervangen door papiergeld. Zelfs dit metaal van de munten is nodig voor de wapenindustrie. Ook kerkklokken worden weggehaald. Die kunnen worden omgesmolten.

­In Nederland ingevorderde auto's worden per trein naar Duitsland afgevoerd.En de persoonlijke bezittingen van metaal? Ook inleveren! Sieraden, bonbonschalen, ketels; alles komt in aanmerking. Maar bijna niemand doet dit.
Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor