Oorlogsmetaal

Voor de Duitse wapenindustrie zijn veel metalen nodig. Grondstoffen worden in beslag genomen en metaal wordt ingevorderd.

Kerkklokken worden uit de torens getakeld om te worden omgesmolten tot wapens.Wapenindustrie
Voor de Duitse wapenindustrie zijn veel metalen nodig. Daarom nemen de Duitsers allerlei grondstoffen in beslag. Dit maakt het Nederlandse bedrijven vaak nog moeilijker om door te werken.

Burgers
Maar ook de burgers krijgen te maken met de grote metaal-vordering. Zo wordt muntgeld vervangen door papiergeld. Zelfs dit metaal van de munten is nodig voor de wapenindustrie. Ook kerkklokken worden weggehaald. Die kunnen worden omgesmolten.

­In Nederland ingevorderde auto's worden per trein naar Duitsland afgevoerd.En de persoonlijke bezittingen van metaal? Ook inleveren! Sieraden, bonbonschalen, ketels; alles komt in aanmerking. Maar bijna niemand doet dit.
Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor