Ingewikkeld

Het systeem van bonnen wordt steeds ingewikkelder. En wat je voor de bonnen krijgt wordt steeds minder.

In de krant staat welke bonnen geldig zijn en hoeveel je ervoor kunt kopen.Distributiestamkaart
Iedere Nederlander krijgt een distributiestamkaart. Dit is een persoonlijke kaart waarmee je jouw voorraad bonnen ophaalt. Er zijn allerlei verschillende bonnen voor verschillende producten. De bonnen heb je nodig om die producten te kunnen kopen in de winkels.

In de kranten en op affiches kun je zien welke bonnen wanneer geldig zijn. Je moet dat heel nauwkeurig bijhouden om niets mis te lopen! En natuurlijk de bonnen zorgvuldig bewaren ...

Miljoenen bonnen per week
Winkeliers moeten de ingeleverde bonnen allemaal netjes inleveren. Pas dan krijgen ze weer recht op nieuwe voorraad. Elke week gaan er in Nederland miljoenen bonnen rond.

Het systeem wordt steeds ingewikkelder, en wat je ervoor krijgt wordt steeds minder. Maar tot de winter van 1944-1945 (de Hongerwinter) werkt het wel. De distributie zorgt ervoor dat de mensen niet ondervoed raken, of in de kou komen te zitten.

Opbergmapje voor bonnen. Alle bonnen bewaren en niet vergeten wanneer welke bon geldig is. Een lastig klusje!In het Verzetsmuseum kun je dit opbergdoosje zien. Het is gemaakt van aan elkaar geplakte lucifersdoosjes. In elk doosje zit een ander soort bon.


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor