Stap voor stap op de bon

Met bonnen kun je bepaalde producten kopen. Als je boodschappen gaat doen moet je dus geld èn de goede bonnen meenemen. Bonkaarten waren er ook voor én na de bezetting omdat er ook toen producten schaars waren.

Omslag van een boekje dat helpt bij het 'leven met de bon'.Niet alles komt meteen op de bon. Pas als het schaars wordt (als er te weinig van is) is dat nodig.

Bijvoorbeeld:
Juni 1940: koffie, thee, brood, boter, benzine, kolen
Juli 1940: margarine, vet, deegwaren, havermout
Augustus 1940: zeep
September 1940: vlees, vleeswaren
Voorjaar 1941: melk, aardappels
Mei 1942: tabak

Zwanger
Onderduikers hebben geen eigen bonnen maar ze moeten toch ook eten. Verzetsmensen stelen daarom bonnen en die worden naar de onderduikadressen gebracht. Bijvoorbeeld door zwangere vrouwen...

Kijk onder 'uitvindingen' naar deze smokkelkleding en meer 'nieuwe' producten uit de oorlog.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor