Stap voor stap op de bon

Met bonnen kun je bepaalde producten kopen. Als je boodschappen gaat doen moet je dus geld èn de goede bonnen meenemen. Bonkaarten waren er ook voor én na de bezetting omdat er ook toen producten schaars waren.

Omslag van een boekje dat helpt bij het 'leven met de bon'.Niet alles komt meteen op de bon. Pas als het schaars wordt (als er te weinig van is) is dat nodig.

Bijvoorbeeld:
Juni 1940: koffie, thee, brood, boter, benzine, kolen
Juli 1940: margarine, vet, deegwaren, havermout
Augustus 1940: zeep
September 1940: vlees, vleeswaren
Voorjaar 1941: melk, aardappels
Mei 1942: tabak

Zwanger
Onderduikers hebben geen eigen bonnen maar ze moeten toch ook eten. Verzetsmensen stelen daarom bonnen en die worden naar de onderduikadressen gebracht. Bijvoorbeeld door zwangere vrouwen...

Kijk onder 'uitvindingen' naar deze smokkelkleding en meer 'nieuwe' producten uit de oorlog.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor