Surrogaat

Door de oorlog kunnen er geen producten meer uit verre landen geïmporteerd worden. Deze producten worden als dat mogelijk is vervangen door surrogaten.


Koffie-surrogaatEikeltjes
Surrogaatkoffie is koffie die niet is gemaakt van echte koffiebonen. Het lijkt koffie maar is het niet. Er worden granen voor gebruikt. Het wordt ook wel eikeltjes-koffie genoemd. Veel mensen vinden surroggaatproducten minder goed dan de echte. Bijvoorbeeld: surrogaat-zeep, sigaretten, thee.

Geen handel
Door de oorlog is geen handel. Producten die van ver komen, zoals koffie, zijn er bijna niet meer. Ze worden als dat mogelijk is vervangen door surrogaten. De Nederlanders zeggen in plaats van surrogaat steeds vaker 'Ersatz', het Duitse woord voor 'vervanging' .

Kunststof
Bij het Hitlerbewind gaat het bij 'Ersatz' (vervanging) om meer dan koffie, thee of tabak. De ontwikkeling van kunststoffen is een onderdeel van de oorlogsindustrie.
 

Surrogaat in vele soorten en maten.Kunststoffen vervangen de echte stoffen maar hoeven zeker niet minder te zijn. Denk maar aan de natuurlijke stof rubber en allerlei plastic kunststoffen.

Kijk onder 'uitvindingen' naar meer 'nieuwe' producten uit de oorlog.

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor