Surrogaat

Door de oorlog kunnen er geen producten meer uit verre landen geïmporteerd worden. Deze producten worden als dat mogelijk is vervangen door surrogaten.


Koffie-surrogaatEikeltjes
Surrogaatkoffie is koffie die niet is gemaakt van echte koffiebonen. Het lijkt koffie maar is het niet. Er worden granen voor gebruikt. Het wordt ook wel eikeltjes-koffie genoemd. Veel mensen vinden surroggaatproducten minder goed dan de echte. Bijvoorbeeld: surrogaat-zeep, sigaretten, thee.

Geen handel
Door de oorlog is geen handel. Producten die van ver komen, zoals koffie, zijn er bijna niet meer. Ze worden als dat mogelijk is vervangen door surrogaten. De Nederlanders zeggen in plaats van surrogaat steeds vaker 'Ersatz', het Duitse woord voor 'vervanging' .

Kunststof
Bij het Hitlerbewind gaat het bij 'Ersatz' (vervanging) om meer dan koffie, thee of tabak. De ontwikkeling van kunststoffen is een onderdeel van de oorlogsindustrie.
 

Surrogaat in vele soorten en maten.Kunststoffen vervangen de echte stoffen maar hoeven zeker niet minder te zijn. Denk maar aan de natuurlijke stof rubber en allerlei plastic kunststoffen.

Kijk onder 'uitvindingen' naar meer 'nieuwe' producten uit de oorlog.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor