Vervoer

Ook benzine is schaars. Bussen en auto's kunnen niet 'zomaar' rijden. Hoe wordt dit probleem opgelost?


Taxi op de Dam met 1pk (paardenvermogen)Geen benzine
Bijna alle benzine gaat naar de Duitsers. Door benzinegebrek rijden er steeds minder 'gewone' auto's. Bussen, auto's en zelfs sommige brommers rijden met een gasgenerator. Daarin worden kolen of hout omgezet in gas. Op dat gas draait de motor.

Bussen hebben daarom een soort aanhangwagen waar de generator op staat. Sommige auto's rijden met een enorme ballon gas op het dak. Voor taxi's worden paarden gespannen. Ook de paardentram wordt van stal gehaald. Trams en treinen rijden minder vaak en zijn steeds voller.


Deze auto rijdt op houtgas.Fiets weg
De bezetters nemen ook fietsen af van de mensen. Dit inpikken heet 'vorderen'. In Amsterdam moeten de joden als eerste hun fietsen inleveren.  Wie na september 1944 nog op een fiets rijdt (zonder rubberbanden natuurlijk want de zijn niet meer te koop), moeten uitkijken ... Je fiets kan zomaar langs de weg worden afgepakt. Als je een speciale fietsvergunning hebt mag je doorrijden.

Fiets met zo'n gek voorwieltjeGebrek aan rubber
Rubber is er ook bijna niet meer. Fietsen hebben banden van hout, met ijzerbeslag, van geperste massieve oude autobanden. Alles waarop je kunt rijden is goed. Ook worden wieltjes van de autoped (step) gebruikt als voorwiel.

Dat heeft een voordeel: de Duitsers vorderen soms fietsen maar fietsen met zo'n gek voorwieltje hoeven ze niet. 

Prentbriefkaart met humoristische afbeeldingen. Tekst: Clinge Doorenbos / tekeningen: T.H. Lensen

Kijk onder 'uitvindingen' naar meer 'nieuwe' producten uit de oorlog.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor