Vervoer

Ook benzine is schaars. Bussen en auto's kunnen niet 'zomaar' rijden. Hoe wordt dit probleem opgelost?


Taxi op de Dam met 1pk (paardenvermogen)Geen benzine
Bijna alle benzine gaat naar de Duitsers. Door benzinegebrek rijden er steeds minder 'gewone' auto's. Bussen, auto's en zelfs sommige brommers rijden met een gasgenerator. Daarin worden kolen of hout omgezet in gas. Op dat gas draait de motor.

Bussen hebben daarom een soort aanhangwagen waar de generator op staat. Sommige auto's rijden met een enorme ballon gas op het dak. Voor taxi's worden paarden gespannen. Ook de paardentram wordt van stal gehaald. Trams en treinen rijden minder vaak en zijn steeds voller.


Deze auto rijdt op houtgas.Fiets weg
De bezetters nemen ook fietsen af van de mensen. Dit inpikken heet 'vorderen'. In Amsterdam moeten de joden als eerste hun fietsen inleveren.  Wie na september 1944 nog op een fiets rijdt (zonder rubberbanden natuurlijk want de zijn niet meer te koop), moeten uitkijken ... Je fiets kan zomaar langs de weg worden afgepakt. Als je een speciale fietsvergunning hebt mag je doorrijden.

Fiets met zo'n gek voorwieltjeGebrek aan rubber
Rubber is er ook bijna niet meer. Fietsen hebben banden van hout, met ijzerbeslag, van geperste massieve oude autobanden. Alles waarop je kunt rijden is goed. Ook worden wieltjes van de autoped (step) gebruikt als voorwiel.

Dat heeft een voordeel: de Duitsers vorderen soms fietsen maar fietsen met zo'n gek voorwieltje hoeven ze niet. 

Prentbriefkaart met humoristische afbeeldingen. Tekst: Clinge Doorenbos / tekeningen: T.H. Lensen

Kijk onder 'uitvindingen' naar meer 'nieuwe' producten uit de oorlog.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor