Wat moet je doen? Blijven produceren?

De Nederlandse industrie produceert voor Duitsland. Als bedrijfsleider produceer je dus voor de Duitsers. De keuze om aan te blijven of ontslag te nemen is moeilijk. Want als je ontslag neemt, wat dan?


Produceren voor Duitsland
De Nederlandse industrie is afhankelijk van wat Duitsland wil. De Nederlandse regering zegt vanuit Londen: weiger Duitse opdrachten met een militair doel. Maar wanneer is dat zo?

De meeste ondernemers nemen het niet zo nauw. Ze willen de arbeiders aan het werk blijven houden. En ze willen voorkomen dat de bedrijfsleiding in Duitse handen komt.

Maar in de praktijk betekent dat dat de Nederlandse industrie voor Duitsland produceert. In 1941 ruim een kwart van de productie, en later vrijwel alles.


Wat moet je doen?
Citaten van bedrijfsleiders:

'We kregen eind 1940 een opdracht van de Kriegsmarine. Omdat de regering geen duidelijke instructies had gegeven, besloten we om het belang van de bedrijfsvoortzetting voorop te plaatsen.'

'We deden als arbeiders wel langzaam aan. Maar dat mocht niet opvallen. De directie dreigde dat we in geval van sabotage voor de arbeidsinzet naar Duitsland zouden worden gestuurd.'

'Ik had er geen moeite mee om voor de Duitsers te werken. Ik moest toch eten.'

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor