Wat moet je doen? Blijven produceren?

De Nederlandse industrie produceert voor Duitsland. Als bedrijfsleider produceer je dus voor de Duitsers. De keuze om aan te blijven of ontslag te nemen is moeilijk. Want als je ontslag neemt, wat dan?


Produceren voor Duitsland
De Nederlandse industrie is afhankelijk van wat Duitsland wil. De Nederlandse regering zegt vanuit Londen: weiger Duitse opdrachten met een militair doel. Maar wanneer is dat zo?

De meeste ondernemers nemen het niet zo nauw. Ze willen de arbeiders aan het werk blijven houden. En ze willen voorkomen dat de bedrijfsleiding in Duitse handen komt.

Maar in de praktijk betekent dat dat de Nederlandse industrie voor Duitsland produceert. In 1941 ruim een kwart van de productie, en later vrijwel alles.


Wat moet je doen?
Citaten van bedrijfsleiders:

'We kregen eind 1940 een opdracht van de Kriegsmarine. Omdat de regering geen duidelijke instructies had gegeven, besloten we om het belang van de bedrijfsvoortzetting voorop te plaatsen.'

'We deden als arbeiders wel langzaam aan. Maar dat mocht niet opvallen. De directie dreigde dat we in geval van sabotage voor de arbeidsinzet naar Duitsland zouden worden gestuurd.'

'Ik had er geen moeite mee om voor de Duitsers te werken. Ik moest toch eten.'

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor