Zwarte markt

Omdat er zoveel schaarste is, en alles 'op de bon' moet, ontstaat er een zwarte markt. De producten worden stiekem en tegen hoge prijzen verkocht.

Sluikhandel in vleesch (poster)Kopen met bonnen (en geld)
Omdat er zo veel schaarste is, en alles 'op de bon' moet, ontstaat er een zwarte handel. Vooral in levensmiddelen. Veel mensen, zoals boeren, produceren zelf voedsel. Ze houden varkens, koeien en kippen of ze verbouwen op het land. In plaats van de producten via de officiële wegen te verkopen, doen ze het zwart.

A-sociaal
Vooral mensen met veel geld kunnen de belachelijk hoge bedragen betalen. Dat is natuurlijk niet eerlijk! Het bonnensysteem is immers niet voor niets bedacht.

Sluikhandel = zwarte markt = stiekeme verkoop
De naam zwarte markt is een directe Nederlandse vertaling van een Duits woord. In Nederland heet het eerst 'sluikhandel'. De producten worden stiekem verkocht, en vaak tegen hele hoge prijzen. De Duitsers zijn erg tegen de zwarte handel en het zonder toestemming slachten van vee. Zie ook bij posters voor voorbeelden van propaganda.

Zwarthandelaren zwart maken
De sluikhandel geeft de Duitsers een mooi excuus: dat er schaarste is komt niet door de Duitsers maar door de zwarthandelaren! Als de zwarte handel verdwijnt is er voldoende voor iedereen! Met dreigende posters wordt die Duitse boodschap verspreid. 

­­Zwarthandel op de hoek van de Haarlemerdijk (Amsterdam winter 1944 1945)

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor