Elvira Sweet spreekt jubileumeditie Anton de Komlezing uit

Vakbondsverleden Surinaams verzetsman inspireert nog steeds.
Op woensdag 24 oktober verzorgt Elvira Sweet, gedeputeerde Cultuur, Bestuur en Zorg van Provincie Noord-Holland de Anton de Komlezing 2012. Zij zal onder meer spreken over het vakbondsverleden van De Kom in relatie tot de huidige positie van werknemers op de arbeidsmarkt.

Elvira Sweet is voormalig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuid-Oost. Zij begon haar politieke loopbaan in 1998 in de Amsterdamse gemeenteraad, na verschillende functies in de onderwijs, welzijn- en zorgsector. Jörgen Raymann zal in een gesprek met de zaal zicht proberen te krijgen op de betekenis van Anton de Kom anno 2012.

De Anton de Komlezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Anton de Kom (1898–1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking én was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam, de organisatoren van de jaarlijkse lezing. Dagblad Trouw is mediapartner van de Anton de Komlezing. Daags na de lezing publiceert de krant een verslag.

De lezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In de daaropvolgende jaren namen advocaat Gerard Spong, cabaretier Freek de Jonge en CDA-policus Ab Klink het woord.

Art.1, het kenniscentrum discriminatie Nederland zet zich in om discriminatie in Nederland te signaleren, te voorkomen en te bestrijden door onder meer kennisbemiddeling, training en deskundigheidsbevordering en het monitoren van ontwikkelingen op het gebied van discriminatie en het bestrijden ervan.

Datum: 24 oktober 2012, aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
Entree: 5,00 euro.
Reserveren (noodzakelijk): telefoon 020–620 25 35 of e-mail

Tekst lezing

Klik hier voor de tekst van de lezing.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor