Ad van Liempt verzorgt Anton de Komlezing 2013

Onafhankelijke media, onder en boven de grond.
Op woensdag 19 juni verzorgt Ad van Liempt de Anton de Komlezing 2013. Van Liempt spreekt, mede naar aanleiding van het 70-jarig jubileum van Trouw, over “Onafhankelijke media, onder en boven de grond".

21-6-2013: Klik hier voor de tekst van de lezing in pdf-formaat.
 

Van Liempt (1949), voormalig hoofd van o.a. Studio Sport, NOS-Laat en NOVA, kreeg vooral bekendheid als eindredacteur van Andere Tijden en als chef geschiedenis van de NPS. Hij publiceerde diverse boeken, onder andere over de Indonesische kwestie, over de betaalde jodenjacht in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en net verschenen, De jacht op het verzet. Van Liempt ontving een Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn hele televisiewerk en een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Hij is juryvoorzitter van De Loep (onderzoeksjournalistiek) en de Stan Storimans Prijs (nieuwscamerawerk).


 

Monique Samuel  (1989) zal als coreferent ingaan op de rol van (sociale) media tijdens revoluties en oorlogssituaties nu. Samuel is een Egyptisch-Nederlandse politicoloog en auteur van onder meer Mozaïek van de Revolutie – een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten.

Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw, is gespreksleider. De Anton de Komlezing wordt georganiseerd door het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met het dagblad Trouw. De lezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Anton de Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking én was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

De Anton de Komlezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In de jaren daarna spraken advocaat Gerard Spong, cabaretier Freek de Jonge, CDA-politicus Ab Klink en PvdA-bestuurder Elvira Sweet.

Zie ook persbericht.Datum:           19 juni 2013, aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).

Locatie:          Verzetsmuseum Amsterdam

Entree:           5,00 euro.

In verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk: telefoon 020 – 620 25 35 of e-mail


Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor