Ad van Liempt verzorgt Anton de Komlezing 2013

Onafhankelijke media, onder en boven de grond.
Op woensdag 19 juni verzorgt Ad van Liempt de Anton de Komlezing 2013. Van Liempt spreekt, mede naar aanleiding van het 70-jarig jubileum van Trouw, over “Onafhankelijke media, onder en boven de grond".

21-6-2013: Klik hier voor de tekst van de lezing in pdf-formaat.
 

Van Liempt (1949), voormalig hoofd van o.a. Studio Sport, NOS-Laat en NOVA, kreeg vooral bekendheid als eindredacteur van Andere Tijden en als chef geschiedenis van de NPS. Hij publiceerde diverse boeken, onder andere over de Indonesische kwestie, over de betaalde jodenjacht in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en net verschenen, De jacht op het verzet. Van Liempt ontving een Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn hele televisiewerk en een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Hij is juryvoorzitter van De Loep (onderzoeksjournalistiek) en de Stan Storimans Prijs (nieuwscamerawerk).


 

Monique Samuel  (1989) zal als coreferent ingaan op de rol van (sociale) media tijdens revoluties en oorlogssituaties nu. Samuel is een Egyptisch-Nederlandse politicoloog en auteur van onder meer Mozaïek van de Revolutie – een kijkje achter de voordeur van mijn nieuwe Midden-Oosten.

Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw, is gespreksleider. De Anton de Komlezing wordt georganiseerd door het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met het dagblad Trouw. De lezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Anton de Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking én was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

De Anton de Komlezing werd in 2007 voor het eerst gehouden door Peter Bergwerff, hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad. In de jaren daarna spraken advocaat Gerard Spong, cabaretier Freek de Jonge, CDA-politicus Ab Klink en PvdA-bestuurder Elvira Sweet.

Zie ook persbericht.Datum:           19 juni 2013, aanvang 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).

Locatie:          Verzetsmuseum Amsterdam

Entree:           5,00 euro.

In verband met het beperkte aantal plaatsen is reserveren noodzakelijk: telefoon 020 – 620 25 35 of e-mail


Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide
Tripadvisor