Winnares Geuzenpenning 2013 te gast in Verzetsmuseum

Donderdag 14 maart aanstaande is de Tunesische advocate Radhia Nasraoui, laureaat  van de Geuzenpenning 2013, te gast in het Verzetsmuseum Amsterdam. Radhia Nasraoui is mensenrechtenadvocate en komt, ongeacht hun achtergrond, sinds decennia op voor politiek gedetineerden. Zij richtte in 2003 een organisatie tegen martelingen in Tunesië op. Nasroui is eregast bij een debatprogramma dat het Verzetsmuseum Amsterdam en Amnesty International Nederland naar aanleiding van de Geuzenpenning 2013 organiseren rond Transitional Justice in Tunesië en het proces van waarheidsvinding en gerechtigheid. 

Interview met Nasraoui uit NRC Handelsblad van 20 maart 2013: pdf.

Transitional justice is het herstel van recht na een periode van dictatuur of oorlog. Transitional justice behelst maatregelen aangaande waarheidsvinding; initiatieven voor gerechtigheid, berechting, herstel en compensatie; en het creëren van een betrouwbare en wettige basis waarop het land verder kan. De bijeenkomst op 14 maart in het Verzetsmuseum start om 14.00 uur en is Engelstalig. Op 13 maart  krijgt Nasraoui in Vlaardingen de Geuzenpenning 2013 uitgereikt.

Overige sprekers bij de bijeenkomst zijn:

- Benedicte Goderiaux is researcher bij Amnesty International sinds 2000 en heeft onderzoek gedaan naar berechting van misdaden onder international recht in Soedan en Somalië, naar waarheidsbevinding en berechting in Marokko en naar straffeloosheid in Algerije. Momenteel is zij verantwoordelijk voor het onderzoek van Amnesty International in Tunesië.

- Maaike Voorhoeve doet op dit moment onderzoek naar de politieke transitie in het ‘post-revolutionaire’ Tunesie, waaronder de juridische aspecten van de transitie vanuit een juridisch-antropologisch perspectief. Zij richt zich o.a. op misdaden begaan onder het voormalig regime, het doorlichten van de gerechtelijke onafhankelijkheid en het schrijven van de nieuwe grondwet. Sinds september 2012 werkt Voorhoeve als research fellow aan het Islamic Legal Studies Program van Harvard Law School, waar zij het Tunesische discours rond de rol van religie in de nieuwe grondwet onderzoekt.

- Erik Schumacher is historicus en werkzaam op het NIOD Centrum voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies. Hij zal vertellen over transitional justice in Nederland na 1945.

- Heikelien Verrijn Stuart treedt op als voorzitter en leidt ook het slotgesprek met Nasraoui en de overige gasten. Verrijn Stuart is jurist en rechtsfilosoof. Zij is onder meer lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken en vice-voorzitter van de Commissie Mensenrechten van de AIV, lid van de Restitutie Commissie Tweede wereldoorlog en van de International Regional Council for the Middle East of ICCO.

De Geuzenpenning wordt jaarlijks in Vlaardingen uitgereikt door stichting Geuzenverzet en is een eerbetoon aan personen en/of instellingen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de democratie of tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Het Geuzenpenningdebat in Amsterdam is een jaarlijkse bijeenkomst van het Verzetsmuseum Amsterdam en Amnesty International met als doel meer aandacht te geven aan het werk van de laureaat.

 

Geuzenpenningdebat 2013 met Radhia Nasraoui

Locatie:             Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61
Datum:             do. 14 maart 2013, aanvang: 14.00 uur - NB: de voertaal is Engels!
Entree:             8,00 euro – met Museumkaart, vriendenpas en studentenkaart gratis
Reserveren:      telefoon 020 620 25 35 of e-mail

Meer info: www.geuzenverzet.nl / Amnesty International

Meer weten over dit debat?
Download het Engelstalige document Human rights and transitional justice in Tunisia 

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor