Helden en schurken IV

Vijf bijeenkomsten over de bezetting. De serie begint op donderdag 17 januari met als onderwerp Nederlands-Indië en eindigt op 4 mei met de VPRO-documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate.

Do 17 Januari, 15.30 uur:Nederlands-Indië
De koloniale oorlog die Nederland tussen 1945 en 1949 in Indonesië voerde, is nog altijd stof voor emotionele debatten over oorlogsmisdaden en schadevergoeding. Wat moet er gebeuren voordat dit hoofdstuk kan worden gesloten? Hierover discussiëren historicus Cees Fasseur, die in 1969 de zogenoemde Excessennota schreef, en Hans Goedkoop, Andere Tijden-presentator en schrijver van het boek De laatste man over zijn opa die bij het KNIL vocht. De discussie wordt geleid door Ad van Liempt. NIOD-beeldspecialist Rene Kok verzorgt een visuele introductie.
Zie het verslag in het Historisch Nieuwsblad.

Do 21 februari, 15.30 uur: Hitlers zetbazen
Twee doorgewinterde nazi’s oefenden in het bezette Nederland het gezag uit: rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart en Hanns Albin Rauter, de Höhere SS- und Polizeiführer. Beiden zijn momenteel onderwerp van biografische studie. De biografie van Seyss-Inquart wordt geschreven door de Oostenrijkse historicus Johannes Koll, die van Rauter door de Nederlandse promovendus Theo Gerritse. Onder leiding van Bas Kromhout (Historisch Nieuwsblad) spreken zij over de karakters van deze twee nazi-kopstukken, hun onderlinge verhouding, de wijze waarop zij macht uitoefenden en hun plannen voor Nederland.

Do 21 maart, 15.30 uur: W.F. Hermans en de oorlog
Onder leiding van VPRO-radiopresentator Anton de Goede discussiëren twee kenners van leven en werk van schrijver Willem Frederik Hermans, Ewoud Kieft en Willem Otterspeer, over oorlogsmythen. Hermans staat bekend als ontmaskeraar van het verzet. Hoe terecht was zijn sceptische houding ten opzichte van het Nederlandse verzet, en waar kwam die houding vandaan? Wat is er na alle ontmaskeringen overgebleven van de oorlog, die in Nederland toch nog altijd een belangrijk moreel referentiekader vormt? 

In tegenstelling tot de datum van 8 april vermeld in het Historisch Nieuwsblad:

Do 18 april, 15.30 uur:’Verzetsheldinnen’
De zussen Truus Menger-Oversteegen en Freddie Oversteegen waren actief in dezelfde verzetsgroep als Nederlands bekendste verzetsheldin, Hannie Schaft. Als drie jonge meisjes pleegden ze de meest extreme – en omstreden – vorm van verzet: het liquideren van verraders. Hoe hebben ze dit ervaren en hoe kijken ze erop terug? Pauline Broekema (NOS) praat met hen.

Donderdag 2 mei, 15.30 uur: Vastberaden, maar soepel en met mate
Hans Keller en Henk Hofland zijn te gast tijdens de laatste aflevering van de serie bijeenkomsten Helden en Schurken. Rene Kok, beeldspecialist van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies interviewt hen over de documentaire Vastberaden, maar soepel en met mate die zij samen met Hans Verhagen in 1974 maakten voor de VPRO-televisie. De documentaire wordt beschouwd als het eerste kritische geluid over de rol van de gemiddelde Nederlander tussen 1938 en 1948. Aan de hand van interviews met vooral gewone mensen over de crisisjaren, de bezetting en de dekolonisatie van Nederlands-Indië – afgewisseld met speelfilm- en geluidsfragmenten – schetsten zij een nieuw beeld van die Nederlandse geschiedenis.  

Op zaterdag 4 mei is de film (duur: 150 minuten; aanvang 14.00 uur) in het museum gratis te zien voor houders passe-partout Helden en Schurken 4.

Locatie en tijd
Alle bijeenkomsten vinden plaats in het Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 (t/o Artis) en starten om 15.30 uur.

Tickets
Kaarten kosten € 12,50 euro per bijeenkomst en € 55,- voor een passe-partout. Lezers van Historisch Nieuwsblad, vrienden van het Verzetsmuseum Amsterdam, vrienden van het NIOD en Museumkaarthouders betalen respectievelijk €10,- en € 45,-. Museumentree en een gratis drankje na afloop zijn inbegrepen. Reserveren is aanbevolen. Bel  020 620 25 35 of stuur een mail naar:

Op de hoogte blijven?
Helden en Schurken is een initiatief van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en het Verzetsmuseum Amsterdam in samenwerking met Geschiedenis24 (VPRO/NTR)en Historisch Nieuwsblad. Wilt u op de hoogte blijven?
Meld u aan als belangstellende via , kijk op www.verzetsmuseum.org of volg ons op Facebook.

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor