Film Claude Lanzmann als eerbetoon aan opstand in Sobibor

14 oktober 2008, 19.30 (inloop vanaf 19.00).
Vertoning van Lanzmanns film "Sobibor, 14 octobre 1943, 16 heures" met inleiding door stichting Sobibor.

14 Oktober 1943 was een cruciale dag voor het voormalige vernietigingskamp Sobibor. Die middag om 16.00 uur vond een opstand plaats, waarbij ruim 300 van de ongeveer 600 aanwezige werkjoden erin slaagden het kamp te ontvluchten. Deze opstand was zorgvuldig voorbereid, de acties waren van minuut tot minuut gepland want het einddoel, zoveel mogelijk SS-ers en Oekraïense bewakers te doden om zoveel mogelijk gevangenen te kunnen laten ontsnappen, moest binnen één uur zijn beslag krijgen.

In 2001 bracht Claude Lanzmann de film Sobibor, 14 octobre 1943, 16 heures uit. In deze film vertelt Yehuda Lerner, één van de 47 overlevenden van de opstand, aan de hand van de rol die hijzelf in deze opstand vervulde, minutieus hoe deze werd voorbereid en uitgevoerd.

De opstand in Sobibor is van groot belang gebleken in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het was voor het eerst dat in een vernietigingskamp door samenwerkend Joods verzet twaalf SS'ers en twee Oekraïense bewakers werden gedood. Minstens zo belangrijk was het psychologische effect: Joden bleken in staat een aantal van hun doodsvijan­den buiten gevecht te stellen. Het bericht over de opstand en de dood van zoveel SS'ers moet in het hoofdkwartier in Berlijn grote opschudding hebben veroorzaakt. Himmler had er maar één antwoord op: hij besloot dat Sobibor met de grond moest worden gelijkgemaakt.

Dinsdag 14 oktober a.s. is het 65 jaar geleden dat deze heroïsche opstand plaatsvond. Het Verzetsmuseum vertoont op deze dag in samenwerking met de Stichting Sobibor de film Sobibor, 14 octobre 1943, 16 heures.

Voorafgaand aan de film zal Jules Schelvis, overlevende van Sobibor, een korte inleiding verzorgen over het belang van de opsteand. Na afloop van de film is er gelegenheid tot napraten met Dirk Mulder, directeur van herinneringscentrum Kamp Westerbork, en Rozette Kats, bestuurslid van stichting Sobibor.

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor