Anton de Kom-lezing 2008 door Gerard Spong 'uitverkocht'

‘Bedreigde vrijheid: van slaven, hoeren, homo’s, haatzaaiers, terroristen en de koran’. Zo heet de Anton de Kom-lezing 2008 die de prominente strafrechtadvocaat Gerard Spong houdt op vrijdag 26 september in het Verzetsmuseum Amsterdam. Reserveren is helaas niet meer mogelijk.

Gerard Spong mengde zich de afgelopen jaren nadrukkelijk in het debat over discriminatie en intoleratie. Hij deed samen met zakenpartner Oscar Hammerstein aangifte tegen verschillende politici en journalisten wegens vermeende haatzaaiende activiteiten jegens Pim Fortuyn, persoonlijk vriend van beide advocaten. Ook deed Spong, samen met studenten van de Universiteit van Amsterdam, aangifte tegen Geert Wilders wegens aanzetten tot haat. Aanleiding vormde met name Wilders’uitspraken over de koran.
­Juriste en politicologe Barbara Oomen reageert  als co-referent op de lezing. PvdA coryfee Jeltje van Nieuwenhoven leidt de discussie na afloop.

De Anton de Kom-lezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Met het vernoemen van de lezing naar Anton de Kom menen Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam recht te doen aan de inhoud ervan. De Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking en was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam.

Gerard Spong (Paramaribo, 9 juni 1946) is een prominente advocaat van Surinaamse afkomst. Als advocaat houdt hij zich in het bijzonder bezig met cassatiezaken bij de Hoge Raad. Daarnaast treedt hij onder meer op in uitleveringszaken, medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Sinds december 2000 was Spong als adviseur van de Surinaamse regering betrokken bij het Decembermoordenproces tegen voormalig legerleider Desi Bouterse. Thans oefent hij die functie niet meer uit.

Praktische informatie
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 (schuin tegenover Artis).
Datum: Vrijdag 26 september 2008.
Tijd: De bijeenkomst start om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).
Entree: Entree tot de Anton de Kom-lezing is gratis. Het is helaas niet meer mogelijk te reserveren.
Reserveren: Tel. 020 – 620 25 35 of e-mail .

De tekst van de lezing is als brochure te verkrijgen aan de balie van het Verzetsmuseum of te bestellen via de website van Art.1, www.art1.nl. Prijs 7,50 euro exclusief verzendkosten. Vanaf 24 oktober is de tekst op deze pagina te downloaden als pdfbestand. Voor meer informatie: www.art1.nl

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Heel goed en duidelijk ingericht museum, uitermate geschikt voor de jongeren die m.n.vanuit b.v. geschiedenis, willen zien, ervaren en leren wat het verzet en de oorlog betekend heeft. Leerzaam en waardevol!!

Wilma V

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor