Anton de Kom-lezing 2008 door Gerard Spong 'uitverkocht'

‘Bedreigde vrijheid: van slaven, hoeren, homo’s, haatzaaiers, terroristen en de koran’. Zo heet de Anton de Kom-lezing 2008 die de prominente strafrechtadvocaat Gerard Spong houdt op vrijdag 26 september in het Verzetsmuseum Amsterdam. Reserveren is helaas niet meer mogelijk.

Gerard Spong mengde zich de afgelopen jaren nadrukkelijk in het debat over discriminatie en intoleratie. Hij deed samen met zakenpartner Oscar Hammerstein aangifte tegen verschillende politici en journalisten wegens vermeende haatzaaiende activiteiten jegens Pim Fortuyn, persoonlijk vriend van beide advocaten. Ook deed Spong, samen met studenten van de Universiteit van Amsterdam, aangifte tegen Geert Wilders wegens aanzetten tot haat. Aanleiding vormde met name Wilders’uitspraken over de koran.
­Juriste en politicologe Barbara Oomen reageert  als co-referent op de lezing. PvdA coryfee Jeltje van Nieuwenhoven leidt de discussie na afloop.

De Anton de Kom-lezing heeft tot doel aandacht te vragen voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie in heden en verleden. Met het vernoemen van de lezing naar Anton de Kom menen Art.1 en het Verzetsmuseum Amsterdam recht te doen aan de inhoud ervan. De Kom (1898 – 1945) kwam als schrijver op voor zijn Surinaamse landgenoten tijdens de koloniale onderdrukking en was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. Zijn onvermoeibare strijd tegen onrecht vormt een inspiratie voor zowel Art.1 als het Verzetsmuseum Amsterdam.

Gerard Spong (Paramaribo, 9 juni 1946) is een prominente advocaat van Surinaamse afkomst. Als advocaat houdt hij zich in het bijzonder bezig met cassatiezaken bij de Hoge Raad. Daarnaast treedt hij onder meer op in uitleveringszaken, medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. Sinds december 2000 was Spong als adviseur van de Surinaamse regering betrokken bij het Decembermoordenproces tegen voormalig legerleider Desi Bouterse. Thans oefent hij die functie niet meer uit.

Praktische informatie
Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61 (schuin tegenover Artis).
Datum: Vrijdag 26 september 2008.
Tijd: De bijeenkomst start om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur).
Entree: Entree tot de Anton de Kom-lezing is gratis. Het is helaas niet meer mogelijk te reserveren.
Reserveren: Tel. 020 – 620 25 35 of e-mail .

De tekst van de lezing is als brochure te verkrijgen aan de balie van het Verzetsmuseum of te bestellen via de website van Art.1, www.art1.nl. Prijs 7,50 euro exclusief verzendkosten. Vanaf 24 oktober is de tekst op deze pagina te downloaden als pdfbestand. Voor meer informatie: www.art1.nl

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor