Sonderkommando Auschwitz. Een gesprek met een overlevende.

Do 21 februari, 20.00 uur.
Interview met Shlomo Venezia, holocaustoverlevende, naar aanleiding van de verschijning van het boek Sonderkommando Auschwitz.

Een overlevende
De Grieks-Italiaanse jood Shlomo Venezia is een van de zeer weinigen die het Sonderkommando heeft overleefd. Pas na vijftig jaar was hij in staat erover te spreken. In Sonderkommando Auschwitz vertelt hij zijn verhaal, van de deportatie in treinen vanuit Griekenland, de selectie bij aankomst in Auschwitz, het werk in het kamp, de bevrijding en het leven erna. Shlomo Venezia werd in 1923 geboren in de joodse gemeenschap van Thessaloniki. Op eenentwintigjarige leeftijd werd hij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau, waar hij werd ingelijfd bij het Sonderkommando.

Interviewer: Prof.d r. J.Th.M. Houwink ten Cate
Locatie: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 te Amsterdam
Entree: Gratis

Sonderkommando Auschwitz
In de vernietigingskampen waren de leden van het Sonderkommando belast met de gruwelijkste taak: het werk in de gaskamers. Joodse gevangenen maakten gedwongen deel uit van deze ‘speciale werkploegen’ en kregen van de ss de opdracht slachtoffers naar de gaskamers te begeleiden, de ruimtes schoon te maken en de lichamen van de slachtoffers te verbranden. Enige tijd later werden zij vaak zelf gedood. Na de bevrijding hebben veel van de leden van de Sonderkommando’s die de oorlog wel overleefd hebben, zelfmoord gepleegd of zijn in een psychiatrische inrichting beland.

Het boek
Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies, het Verzetsmuseum en uitgeverij Ambo naar aanleiding van de verschijning van het boek Sonderkommando Auschwitz. 

Sonderkommando Auschwitz van Shlomo Venezia
Vertaling Zenotext, is een uitgave van Uitgeverij Ambo i.s.m. Uitgeverij Manteau, isbn 978 90 263 2101 6, verkoopprijs  € 19,95.

Reserveren verplicht. Aanmelden tijdens openingstijden, telefonisch (020-6202535)
of per e-mail

Dit museum grijpt je bij de keel! Zoveel goede informatie en echt materiaal wordt hier tentoongesteld! Een aanrader!!

Michele Philips, Aalst (België)

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor