Sonderkommando Auschwitz. Een gesprek met een overlevende.

Do 21 februari, 20.00 uur.
Interview met Shlomo Venezia, holocaustoverlevende, naar aanleiding van de verschijning van het boek Sonderkommando Auschwitz.

Een overlevende
De Grieks-Italiaanse jood Shlomo Venezia is een van de zeer weinigen die het Sonderkommando heeft overleefd. Pas na vijftig jaar was hij in staat erover te spreken. In Sonderkommando Auschwitz vertelt hij zijn verhaal, van de deportatie in treinen vanuit Griekenland, de selectie bij aankomst in Auschwitz, het werk in het kamp, de bevrijding en het leven erna. Shlomo Venezia werd in 1923 geboren in de joodse gemeenschap van Thessaloniki. Op eenentwintigjarige leeftijd werd hij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau, waar hij werd ingelijfd bij het Sonderkommando.

Interviewer: Prof.d r. J.Th.M. Houwink ten Cate
Locatie: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 te Amsterdam
Entree: Gratis

Sonderkommando Auschwitz
In de vernietigingskampen waren de leden van het Sonderkommando belast met de gruwelijkste taak: het werk in de gaskamers. Joodse gevangenen maakten gedwongen deel uit van deze ‘speciale werkploegen’ en kregen van de ss de opdracht slachtoffers naar de gaskamers te begeleiden, de ruimtes schoon te maken en de lichamen van de slachtoffers te verbranden. Enige tijd later werden zij vaak zelf gedood. Na de bevrijding hebben veel van de leden van de Sonderkommando’s die de oorlog wel overleefd hebben, zelfmoord gepleegd of zijn in een psychiatrische inrichting beland.

Het boek
Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Holocaust en Genocidestudies, het Verzetsmuseum en uitgeverij Ambo naar aanleiding van de verschijning van het boek Sonderkommando Auschwitz. 

Sonderkommando Auschwitz van Shlomo Venezia
Vertaling Zenotext, is een uitgave van Uitgeverij Ambo i.s.m. Uitgeverij Manteau, isbn 978 90 263 2101 6, verkoopprijs  € 19,95.

Reserveren verplicht. Aanmelden tijdens openingstijden, telefonisch (020-6202535)
of per e-mail

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)
Tripadvisor