International Holocaust Memorial Day : ‘Een stukje blauw in de lucht’

Dinsdag 22 januari, 14.00 uur.
In het kader van de International Holocaust Memorial Day vertoont het museum op dinsdag 22 januari 2008 de documentaire 'Een stukje blauw in de lucht van Bob Entrop'. Een stukje blauw in de lucht is de eerste film waarin Nederlandse Sinti en Roma vertellen over hun ervaringen in de concentratiekampen.

Documentaire
De film is een reis in de tijd: in het heden reizen drie mensen met een cameraploeg naar Auschwitz, terwijl negen anderen het verleden laten herleven in persoonlijke verhalen. Op het spreken over ‘de oorlog’ rustte lange tijd een taboe. In mooie beelden en soms heftige, maar ook spannende en aangrijpende verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat lange tijd onbesproken bleef.

Reacties
Pers en publiek waren vol lof over de film: ‘De documentaire ontziet de kijker niet, maar Entrops gewetensvolle aanpak verdient vooral lof.’ (Algemeen Dagblad) ‘Verreweg het meest aangrijpend is het verhaal van Lily van Angeren over de razzia en transporten waarmee zij zelf in Auschwitz belandde.’ (BN‑de Stem).

Nagesprek
Bob Entrop (filmmaker), Lalla Weiss en (onder voorbehoud) Rinus Vos (geportretteerden uit de film) zijn aanwezig voor een nagesprek onder leiding van Liesbeth van der Horst (directeur Verzetsmuseum).

Aanvang film 14.00 uur; aanvang nagesprek 15.45 uur.

Entree (incl. museumentree): 7,50 euro p/p; 5,00 euro voor vrienden/houders kortingskaarten.

Reserveren is aanbevolen, tel 020 ‑ 620 25 35 of

Kaarten dienen een half uur voor aanvang van de desbetreffende activiteit te zijn opgehaald.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

Wat een fantastische opzet van het kindergedeelte van het museum. Heel interactief en heel leerzaam. Ook voor de volwassenen. Ik ben blij ben dat ik met mijn zoon van 12 ben gegaan.

Jorg V

Al een paar keer in het Verzetsmuseum geweest, ze hebben regelmatig wisselende activiteiten. De kinderen in de oorlog expositie is heel goed opgezet en erg indrukwekkend. Een aanrader, ook om kinderen wat geschiedenis bij te brengen.

Laura, Hoorn

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

All information is in Dutch and English. Good chronological overview of the Dutch resistance during WWII. Chilling statements, informative displays, don't forget to put this museum on your to do list!

NF, Hasselt (België)

One of the best museums I've been to in a long time. Seeing the dreadful acts of war through the eyes of the Dutch people. The displays were really well thought out and in different media forms. I highly recommend it.

Spamette, Yorkshire
Tripadvisor