International Holocaust Memorial Day : ‘Een stukje blauw in de lucht’

Dinsdag 22 januari, 14.00 uur.
In het kader van de International Holocaust Memorial Day vertoont het museum op dinsdag 22 januari 2008 de documentaire 'Een stukje blauw in de lucht van Bob Entrop'. Een stukje blauw in de lucht is de eerste film waarin Nederlandse Sinti en Roma vertellen over hun ervaringen in de concentratiekampen.

Documentaire
De film is een reis in de tijd: in het heden reizen drie mensen met een cameraploeg naar Auschwitz, terwijl negen anderen het verleden laten herleven in persoonlijke verhalen. Op het spreken over ‘de oorlog’ rustte lange tijd een taboe. In mooie beelden en soms heftige, maar ook spannende en aangrijpende verhalen wordt de toeschouwer meegezogen in een stuk geschiedenis dat lange tijd onbesproken bleef.

Reacties
Pers en publiek waren vol lof over de film: ‘De documentaire ontziet de kijker niet, maar Entrops gewetensvolle aanpak verdient vooral lof.’ (Algemeen Dagblad) ‘Verreweg het meest aangrijpend is het verhaal van Lily van Angeren over de razzia en transporten waarmee zij zelf in Auschwitz belandde.’ (BN‑de Stem).

Nagesprek
Bob Entrop (filmmaker), Lalla Weiss en (onder voorbehoud) Rinus Vos (geportretteerden uit de film) zijn aanwezig voor een nagesprek onder leiding van Liesbeth van der Horst (directeur Verzetsmuseum).

Aanvang film 14.00 uur; aanvang nagesprek 15.45 uur.

Entree (incl. museumentree): 7,50 euro p/p; 5,00 euro voor vrienden/houders kortingskaarten.

Reserveren is aanbevolen, tel 020 ‑ 620 25 35 of

Kaarten dienen een half uur voor aanvang van de desbetreffende activiteit te zijn opgehaald.

Wij hadden er geen idee van dat er zoveel bewaard is gebleven. Bijzonder indrukwekkend. We hebben hier drie uur doorgebracht, maar zijn gestopt omdat we niets meer op konden nemen. Wij komen zeker terug om de rest te bekijken.

Jaap en Hilda Oskam, Nieuwegein

De expositie lijkt niet groot, maar al met al kun je hier toch een paar uur besteden. Er is een overzichtelijke tijdlijn hoe het verzet is ontstaan, wat als een rode draad door het museum loopt

Stephanie K

Het junior bezoek begint met de tijdmachine. Daarna leidt het boekje je door het leven van 4 kinderen. Je stapt letterlijk in bijv. een huiskamer en moet daar antwoorden op de vragen vinden. Heel boeiend voor kinderen. Een echte aanrader!

Hoekjes, Rotterdam

Als je aan je kinderen wil uitleggen wat oorlog nou eigenlijk is, als je met je ouders terug wil in een voor hun zo een belangrijke tijd, of je wil gewoon meer weten over de oorlog. Ga dan hier naar toe.

Jc H, Amsterdam

Een museum voor jong en oud en wat mij betreft verplicht voor iedereen. Je wordt door het museum geleid en het bijzondere zijn de verhalen van gewone mensen. Veel geleerd ondanks dat ik het nodige wel wist.

Martijn, Amsterdam

This museum gave me an insight like I never knew what had happened. It is so much like what happened in Germany and really depicts what the Dutch went through.

Ringdais, Adelaide

This museum across the street from the zoo and in the area where there was resistance activity is worth a visit. Anyone slightly interested in history will be captivated by the exhibits and personal notes and memorobilia.

Ashverse, South Carolina
Tripadvisor